A magyar turizmus újra erősödik

Az elmúlt négy év bizonytalanságát követően 2024-re pozitív irányba fordult a Turizmus Konjunktúra Indexe (TKI), ami jelenleg 4-es értéken áll, szemben a tavalyi mínusz 2-vel, jelezve a turizmus magyar gazdaságban betöltött húzószerepét.

A koronavírus-járvány utáni időszakban alakult ki a TKI, amely a turisztikai szektor egyik meghatározó mutatója lett. Gál Pál Zoltán, a Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint az index létrehozása azért volt szükséges, mert korábban nem álltak rendelkezésre megbízható jelzőszámok a turizmus gazdasági helyzetének értékelésére. Az index mostani 6 pontos emelkedése jelentős változást mutat a korábbi évekhez képest.

A turizmus erősítése a cél

A TKI nem csupán a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás aktuális helyzetét mutatja be, hanem segítséget nyújt a döntéshozóknak és lehetővé teszi az összehasonlítást más iparágakkal is. Gál Pál Zoltán kiemelte, hogy a turizmus Magyarországon húzóágazat, míg más szektorok gyengébb teljesítményt nyújtanak. Az a cél, hogy az elkövetődő öt évben az index annyira megerősödjön, hogy meghatározó mértékadóként szolgáljon.

A foglalkoztatás helyzete

A turisztikai szektorban körülbelül 449 ezer ember dolgozik, ami a munkahelyek 10 százalékát teszi ki. Udvardi Attila, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója szerint a cégek továbbra is munkaerőhiánytól szenvednek, és a covid-19 miatt sok hely végleg bezárt, ami csökkentette a visszafoglalkoztatható emberek számát. Az elmúlt négy év költségsokkja után azonban 2024-ben a turisztikai ágazat sikeres szezonnak nézhet elébe. Az index három alszektorát vizsgálja: a szálláshely-szolgáltatást, a vendéglátást és az egyéb turizmushoz kapcsolódó szektorokat. Az energiaválság idején az index mínusz 22 ponton állt, de 2024-ben már egy felívelő periódust mutat.

A magyar gazdaság és a turizmus

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője szerint a magyar gazdaság teljesítménye idén 2,8 százalékkal növekedhet, jövőre pedig 4,2 százalékos emelkedés várható. A kockázati tényezők között a geopolitikai konfliktusok, az energiaárak, a forint árfolyama és az időjárási tényezők szerepelnek. A belső fogyasztás lehet a gazdaság motorja, a kamatok csökkenése pedig ösztönözheti a beruházásokat, miközben az infláció év végére 6 százalék körül alakulhat. A turizmusban jelentős növekedési potenciál van, a külföldi turisták száma a tavalyi évben 20 százalékkal maradt el a 2019-es adatoktól. Molnár Dániel szerint Magyarországnak nem Ausztriát, hanem Csehországot kellene utolérnie az egy főre jutó vendégéjszakák számában. Magyarországon egy vendégéjszaka költsége 29,5 euró, míg az EU átlaga 58,5 euró.

A szektor helyreállása

A KSH adatai szerint az idei év áprilisában a turisztikai szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, ami kevesebb az egy évvel korábbinál, részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék elmaradása miatt. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg a külföldi vendégéjszakáké nőtt az előző év azonos időszakához képest.