Az EP-választáson induló pártok álláspontjai a fontos európai kérdésekről

A K-monitor felmérése alapján a legtöbb párt válaszolt a legfontosabb európai kérdésekre, kivéve a Fidesz-KDNP-t, akiknek álláspontja a nyilvános kommunikációjukból rekonstruálható.

A K-monitor korrupcióellenes civil szervezet egy negyven kérdéses kérdőíven keresztül mérte fel a június 9-i európai parlamenti választásra jelöltet vagy listát állító tíz párt véleményét a legfontosabb európai kérdésekről. A felmérés során olyan témák kerültek elő, mint az euró bevezetése, az európai föderáció kérdése, a közös hadsereg, az európai ügyészség, a kínai import csökkentése és a cégtulajdonlás nyilvánossága, valamint Ukrajna helyzete is szóba került.

A választási kampányban érdekelt pártok többsége készségesen válaszolt a kérdésekre, azonban a Fidesz-KDNP pártszövetség nem reagált közvetlenül a kérdőívre. Ennek ellenére a K-monitor képes volt a nyilvános kommunikációjuk alapján megállapítani az álláspontjukat.

A válaszokból kiderült, hogy a Fidesz álláspontja a legkevésbé euroszkeptikus a magyar pártok közül, kivéve a Mi Hazánk mozgalmat, amely még euroszkeptikusabb. Mindazonáltal, a Fidesz kivételével minden párt támogatja az Európába irányuló kínai import csökkentését, és egyetért abban is, hogy a cégtulajdonosi adatok nyilvánossá váljanak.

A kérdőívvel kapcsolatos további részletek a HVG csütörtöki számában és a hvg360-on olvashatók.