Válságálló a magyar magánegészségügy?

A magyar magánegészségügyi szektor 2023-ban is stabil árbevétel-növekedést mutatott a recesszió és a reálbérek csökkenése ellenére, bár a nyereségesség romlott az ágazatban. A magánegészségügyi piac érettségi szakaszába lépett, és a következő években dőlhet el, hogy mely szolgáltatók maradnak talpon a versenyben.

A Portfolio éves körképéből kiderül, hogy a magánegészségügyi társaságok árbevétele átlagosan 19%-kal, medián értéken pedig 14,4%-kal nőtt 2023-ban. A magánegészségügyi szolgáltatók közül csak kettőnél volt látható árbevétel-csökkenés. A költségek emelkedése azonban nyomást gyakorolt a szektorra, és a nyereségesség összességében romlott.

A magánegészségügyi piacot több tényező is befolyásolta. Az állami egészségügyi rendszer hozzáférhetőségének és kapacitásának romlása, valamint a hálapénz kivezetése után a magánszolgáltatóknál megjelenő kifehérített pénzek a magánegészségügy felé terelték a betegeket. Emellett a magánszolgáltatók kapacitásbővítései és az időben hozzáférhető ellátások is vonzóvá tették a szektort a páciensek számára. Ugyanakkor a költségek, mint az orvosok bérei és az energiaköltségek, emelkedése további kihívások elé állította a cégeket.

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók között a TritonLife csoport árbevétele 17 milliárd forintról 35 milliárdra nőtt, amivel valószínűleg megelőzte a Medicover-t, amelynek árbevétele 22 milliárdról 28-ra emelkedett. A top5 szolgáltató közül kettő esetében nem állnak rendelkezésre pontos adatok, de becslések szerint a 30 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató cég összesített árbevétele elérheti a 170 milliárd forintot 2023-ban.

A szektor jövedelmezősége azonban nem kiemelkedő, az EBITDA növekedése átlagosan -1,6% volt, ami azt jelzi, hogy a magánszektor új állapotában a megtérülés már nem olyan kecsegtető. Az állam befolyása a magánklinikákra jelentős, és a szektor kilátásait alapvetően befolyásolhatja.

Az árbevétel tekintetében a magánegészségügyi szolgáltatók négy év alatt két és félszeres növekedést értek el. A mezőny kezd szétszakadni: az első három szolgáltató a TritonLife, a Medicover és a Budai Egészségközpont stabil növekedést képes felmutatni és biztosították maguknak az elsőséget. A 4. és 5. helyen lévő cégek, a Doktor24 és az Affidea láthatóan elakadtak a sztorijukban, a Doktor24 működését a külföldi tulajdonosok kiválása, valamint az így elinduló tulajdonosi szerkezetátalakulás sem segítette. A lista középmezőnye is kezd szétszakadni, az organikus módon látványosan növekvő Swiss Medical vezeti ezt a csoportot.

Újdonság, hogy a listára felkerült három egyetemi klinika - a szegedi, a debreceni és a budapesti Semmelweis Egyetem - magánegészségügyi vállalkozása is. Jól látható, hogy ezek a vállalkozások szintén méretes keresletet elégítenek ki és egyre erősebb versenytársai a klasszikus értelemben vett magánszolgáltatóknak.

Összességében a magánegészségügyi szolgáltatók stabil árbevételnövekedést értek el, de a verseny egyre erősebb. A következő években a magánegészségügyi piac két részre szakadhat: a tartós és stabil növekedésre képes szereplőkre, és a nem fenntartható módon működő, emiatt lecsúszó szereplőkre. A konszolidátorok és az organikusan növekvő cégek versenye különösen érdekes lesz a közeljövőben.