A magánnyugdíjpénztárak jövője és a NER kapcsolata

A Telex beszámolója szerint hamarosan csupán két magánnyugdíjpénztár marad a piacon, a többi két pénztár ezekbe olvad. Az érintett magánnyugdíjpénztárak közül mindkettő kapcsolódik a NER-hez, azaz a nemzeti együttműködés rendszeréhez.

A magánnyugdíjpénztárak számának csökkenése azt eredményezi, hogy a 2011-ben az állami nyomás ellenére a magánnyugdíjpénztáraknál maradt tagoknak július 1-től már csak két pénztár közül lehet választaniuk. Mindkét megmaradó pénztár kapcsolódik a NER bizonyos szereplőihez: az MBH Magánnyugdíjpénztár Mészáros Lőrinc érdekeltségének vagyonkezelését veszi igénybe, míg a Horizont Magánnyugdíjpénztár a Tiborcz István részleges érdekeltségébe tartozó Gránit Alapkezelő vagyonkezelési szolgáltatásait használja.

A magánnyugdíjpénztári rendszer a kormány korábbi intézkedései nyomán kiüresedett, jelenleg csupán 50 ezer tagot számlál, új belépők gyakorlatilag nem is léteznek. A korábbi vagyonból mintegy 300 milliárd forint maradt meg, és bár nincs adóvisszatérítés a megtakarításokra, a hozamok jók és a működési költségek alacsonyak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében viszont 20 százalékos adóvisszatérítés érhető el a megtakarítások után, ami évente maximum 150 ezer forintot jelenthet, és ezáltal növeli a megtakarítást. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban közel 1,1 millió tag található, és a kezelt vagyon nagysága körülbelül 2000 milliárd forint.

A Bank360 adatai szerint az MBH Gondoskodás Magánnyugdíjpénztár 2023 harmadik negyedévének végén 21 milliárd forintot kezelt, és 3400 tagot számlált. A Budapest Magánnyugdíjpénztárnak több mint 6 ezer tagja volt, és mintegy 42 milliárd forintot kezelt 2023. december 1-jén. A Szövetség Magánnyugdíjpénztárnak 8700 tagja volt, és 50 milliárd forintot kezelt, míg a Horizont 34 ezer taggal rendelkezett és 159 milliárd forintot kezelt.

A magánnyugdíjpénztárak közötti átalakulások is zajlanak: 2023. április 1-jével az MKB (majd MBH) Magánnyugdíjpénztár a Budapest Magánnyugdíjpénztárba olvadt be, míg a Szövetség (korábban Allianz) Magánnyugdíjpénztár a Horizont Magánnyugdíjpénztárba fog beolvadni július 1-jével.