A kormány szerint Csád stabil állam

Vadai Ágnes (DK) kérdéseket tett fel Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal kapcsolatban, hogy miért kíván Magyarország katonákat küldeni Csádba, amelyet nem lehet biztonságosnak nevezni.

A Demokratikus Koalíció politikusa, Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor vagy családtagjainak milyen szerepük van abban, hogy a Magyar Honvédség éppen Csádba tervez katonákat küldeni, egy olyan országba, amelyet nem lehet a legbiztonságosabbak között említeni. Vadai a kérdéseket azután tette fel, hogy a miniszterelnök gratulált a csádi államfő újraválasztásához, annak ellenére, hogy korábban véres harcokról és számos aktív lázadószervezet működéséről számoltak be az országból.

A Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) jelentése szerint a Száhel-övezet több országában, így Csádban is, romlott a helyzet, ahol a hadsereg erőszakos hatalomátvételével jellemezhető az elmúlt évek történései. Az NRC a csádi helyzetet a legnagyobb népességmozgással járó tíz konfliktus közé sorolta, míg az előző évben még nem szerepelt a jelentésben.

A miniszterelnök helyett Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára válaszolt Vadai Ágnesnek. Vargha szerint a kormány a tömeges illegális migráció okozta fenyegetések elleni védekezés érdekében dolgozik, és a problémákat a gyökerüknél kell kezelni, nem pedig Magyarországra hozni. Ebben a szellemben Magyarország komplex támogatási csomagot nyújt Csádnak, amelyet a Száhel-térség egyik utolsó stabil államának tartanak.

Jászberényi Sándor riportja azonban ellentmondásos képet fest Csádról. A riporter szerint az európai utazókat óva intik az országba való belépéstől, és ha már ott vannak, akkor a főváros, N’Djamenában maradásra és az utcákon való óvatosságra szólítanak fel. Az országban elterjedt a hastífusz, a kolera, a sárgaláz és más betegségek, valamint a tüntetéseket gyakran éles lőszerrel oszlatják fel. A fővároson kívül az erőszakos bűncselekmények gyakoriak, és az országban nincs légi mentés, csak a fővárosban vannak mentők és rendőrség.