A fegyvergyártás a következő évtized nagy üzlete lesz

A NATO-tagállamok egyik fő fegyverszállítója szerint a következő tíz évben a fegyvergyártás lesz az egyik legnagyobb üzlet, mivel a konfliktusok elhúzódására számítanak a gázai övezetben és Ukrajnában, ami miatt a készletek rohamtempóban fogynak.

Michael Ord, a Chemring fegyvergyár főnöke a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a geopolitikai feszültségek a következő évtizedben fegyverkezéshez vezetnek. A Chemring széles körű fegyvereket gyárt, beleértve az elektronikai háború eszközeit és a légi hadviseléshez szükséges felszereléseket, sőt az űrprogramokba is bekapcsolódtak. A cég célja, hogy 2030-ra elérje az egymilliárd fontos éves üzleti eredményt, ami a jelenlegi bevétel négyszerese lenne.

A fegyvergyár vezetője rámutatott, hogy a NATO-tagállamok növelik a fegyverkezésüket, részben Ukrajna támogatása, részben pedig a GDP 2 százalékának katonai célokra történő fordításának elvárása miatt. Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britannia a GDP 2,5 százalékát kívánja katonai célokra fordítani, és a Munkáspárt vezére, Keir Starmer is megerősítette, hogy választási győzelem esetén ők is betartják ezt az ígéretet. A brit fegyvergyártás és export 2022-ben 70 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A hágai nemzetközi bíróság háborús bűnök miatt elítélte a Hamász vezetőit és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, ami kapcsán több brit politikai csoport követeli a fegyverexport korlátozását Izraelbe. David Cameron külügyminiszter szerint egy ilyen tilalom a Hamászt erősítené meg, ráadásul Nagy-Britannia csak az izraeli fegyverimport 1 százalékát adja, így egy tilalomnak nem lenne jelentős hatása. Nagy-Britanniában szigorúan szabályozzák a fegyverexportot, hogy a fegyverek ne kerüljenek a vásárló kormányok kezében a saját nép elleni felhasználásra.

Ukrajna a világ legnagyobb fegyver importőre

A stockholmi Békekutató intézet szerint az USA a világ legnagyobb fegyverexportőre, Franciaország megelőzte Oroszországot, amely jelentős visszaesést szenvedett az elmúlt évtizedben. Az Egyesült Államok 17 százalékkal, Franciaország 47 százalékkal növelte fegyverexportját, míg Oroszországé 53 százalékkal csökkent. Az amerikai fegyvergyárak a NATO-tagállamok növekvő fegyverkezésének fő haszonélvezői, hiszen a világ öt legnagyobb fegyverexportőr cége közül négy amerikai.

A legnagyobb fegyverimportőrök között India, Szaúd-Arábia és Katar található, Ukrajna pedig a negyedik helyen áll. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy Ukrajna jelentős mennyiségű fegyvert kap ingyen a NATO-tagállamoktól az orosz agresszió megállítására, akkor 2023-ban már a legnagyobb fegyverimportőrnek számítottak.