Jó erőben a brit gazdaság

Az S&P Global és a Chartered Institute of Procurement & Supply szerdai jelentése szerint a brit gazdaság továbbra is erős növekedést mutat, annak ellenére, hogy a beszerzésimenedzser-index (BMI) kisebb mértékben csökkent májusban.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (CIPS) által közzétett adatok alapján a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit BMI-je 53,0 volt májusban az áprilisi 54,1 után. Ez az érték azt jelzi, hogy a vizsgált szektorok aktivitása továbbra is élénkül, mivel az 50 feletti BMI-indexek növekedést mutatnak. A szolgáltatási ágazat májusi aktivitási indexe 52,9 volt, míg a feldolgozószektoré 51,2-re emelkedett, ami szintén az előző havi visszaesés utáni élénkülést jelzi.

Joe Hayes, az S&P Global Market Intelligence főközgazdásza szerint az új aktivitási adatok alapján a brit hazai össztermék (GDP) jelenleg 0,3 százalék körüli negyedéves ütemben növekszik. A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint a brit gazdaság teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében a tavalyi utolsó három hónappal összevetve.

A 2022 második felében kialakult technikai recesszió, amely során a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 0,3 százalékkal csökkent, véget ért. Nagy-Britannia, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságként, így technikai recesszióban zárta a múlt évet, de a legfrissebb adatok szerint a gazdaság ismét növekedési pályára állt.