A Xiaomi 14 Ultra okostelefon tesztje: versenyben a fényképezőgépekkel

A Xiaomi legújabb csúcsmodellje, a 14 Ultra, a Leica-val közösen megálmodott kamerarendszerével igyekszik megküzdeni a fényképezőgépekkel. A készüléket terepen és hétköznapi használatban is teszteltük, hogy kiderüljön, valóban megállja-e a helyét a magas elvárások mellett.

A Xiaomi 14 Ultra okostelefon első ránézésre elegáns, letisztult megjelenést kölcsönöz a felhasználónak, finoman lekerekített sarkokkal és egy 6.73" OLED-kijelzővel. A készülék hátulját vegán bőr borítja, amely állítólag antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, nem látszanak meg rajta a foltok és nem csúszik ki könnyen a kézből. A Xiaomi 14 Ultra körülbelül 520 ezer forinttól érhető el a piacon.

A telefon négy, 50MP-es kamerával büszkélkedhet, amelyek között megtalálható egy főkamera 23 mm-es gyújtótávolsággal és változtatható rekeszértékkel, valamint egy 75 mm-es, egy 120 mm-es, és egy 12 mm-es, nagylátószögű optika is. Az előlapi kamera 32MP-es felbontású, ami még a jó minőségű fotónyomtatáshoz is tökéletesen megfelel.

A kamerarendszer mellett a Xiaomi 14 Ultra szoftveres funkciói is kiemelkedőek. A Leica által kínált kétféle stílus, a Pro mód és a gyors mód, valamint a mesterséges intelligencia által támogatott képszerkesztési lehetőségek, mint az égbolt megváltoztatása vagy a portrék szépítése, mind hozzájárulnak a felhasználói élményhez.

A mobilként való használat során sem okoz csalódást a Xiaomi 14 Ultra, hiszen a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processzor gondoskodik a gyors és zökkenőmentes működésről. A készülék 16 GB RAM-mal és 512 GB belső memóriával rendelkezik, valamint egy 3200 x 1440 pixeles felbontású, 522 ppi-s kijelzővel, amelynek maximális fényereje 3000 kandela.

A Xiaomi 14 Ultra 5000 milliamperórás akkumulátora gyorsan, akár negyed óra alatt 50%-ra tölthető, és teljes töltöttséget 55 perc alatt érhet el. Az akkumulátor intenzív használat mellett több mint 10 órát képes kibírni.

A készülék ára elsőre magasnak tűnhet, de a csomag tartalmaz töltőkábelt, 90W-os töltőfejet, tokot és fóliát is, ami a hasonló kategóriájú mobilok esetében nem mindig szokványos. Összességében a Xiaomi 14 Ultra a tesztek során megállta a helyét a csúcskategóriás készülékek között, és a kamerarendszerével, valamint a gyors töltési képességével és erős akkumulátorával méltó ellenfélnek bizonyult.