Ázsia legújabb felhőkarcolója: The Henderson

Hongkongban, a világ legdrágább telkén épült fel a The Henderson nevű felhőkarcoló, amelyet a Zaha Hadid Architects tervezett, és amelynek bonyolult ívelt homlokzatát Németországban gyártották le.

A The Henderson épületét a legmodernebb technológia felhasználásával tervezték, célul tűzve ki a szomszédos Bank of China épületének hétköznapi formájával való kontrasztot. Az építkezést egy tájfun is akadályozta, de szerencsére ez a projekt korai szakaszában történt, így az üvegfelületek még nem voltak felszerelve.

A felhőkarcoló alatt található területet, amely korábban parkolóként szolgált, 2017-ben vásárolták meg 3 milliárd dollárért, ami négyzetméterenként 965 ezer dollárnak, azaz körülbelül 347 millió forintnak felel meg. Ez jelentős különbséget mutat Budapest legdrágább belvárosi telkeinek négyzetméteráraihoz képest, amelyek általában nem haladják meg az 1-2 millió forintot.

Hongkong magas telekárai a sajátos ingatlantulajdonlási rendszerből adódnak, ahol a földterületeket bérleti jog formájában adják át, az állam tulajdonában lévő földeket pedig általában 50 évre lehet csak bérelni. Az állam birtokolja a város összes telkét, és korlátozza az újonnan beépíthető területek kijelölését is, ami tovább növeli a telekárakat.

A The Henderson homlokzata 20 százalékban ívelt üvegből áll, több mint 4000 dupla rétegelt üvegpanellel, amelyeken 1000 különböző görbület található. Az ívelt üvegek magas költségei és a nehezen előállítható formák miatt az épület önmagában is rendkívül költséges beruházásnak számít.