A SpaceX Starship negyedik tesztrepülésére készül

A SpaceX Starshipje, a vállalat óriási holdrakétája, engedélyt kapott a negyedik tesztrepülésre, amelyet a CNN szerint csütörtökön terveznek végrehajtani egy 120 perces kilövési ablakban, reggel 8 órától. A tesztrepülést a SpaceX élőben fogja közvetíteni a honlapján, és a rakétát a texasi Boca Chicában található saját Starbase létesítményükből indítják.

A Szövetségi Légiirányítás (FAA) tájékoztatása szerint a SpaceX három olyan forgatókönyvet vázolt fel, amelyek esetén nem szükséges vizsgálat, ha a rakéta elveszik: ezek közé tartozik a hőpajzs meghibásodása, a rakéta feletti kontroll elvesztése repülés közben, és a motor meghibásodása leszállás közben. Az FAA közleménye szerint, ha a Starshipnél vagy a Super Heavy gyorsítórakétánál ezektől eltérő anomália lépne fel, az indokolttá teheti a kivizsgálást.

A SpaceX nagy reményeket fűz a 120 méter magas Starshiphez, amelynek úttörő szerepet szánnak az űrrepülés terén. A vállalat célja, hogy az Artemis 3 űrrakétaprogram keretében először embert juttasson a Holdra, majd később a Marsra. A többször felhasználható űrhajót száz ember befogadására tervezték.

A tervek szerint a Starship akár 150 tonna terhet is képes lesz a világűrbe juttatni, míg összehasonlításképpen a SpaceX Falcon rakétája csak 22 tonnánál valamivel több terhet tud alacsony földkörüli pályára szállítani.

A Starship minden tesztrepülése különböző célokat szolgál, amelyek az előző repülések során szerzett tapasztalatokra és elért mérföldkövekre épülnek. Az első próbarepülés során, tavaly áprilisban, néhány perccel a felbocsátás után felrobbant a rakéta. Novemberben nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűr felé tartó Starshippel. A legutóbbi teszt során a rakéta elérte a 245 kilométeres magasságot, és közel egy órával az indítás után, az Indiai-óceán felett térve vissza a légkörbe, veszítették el vele a kapcsolatot.