Készül a NATO Oroszország ellen, az egyik célállomás Magyarország

A NATO több szárazföldi folyosót alakít ki, hogy egy esetleges Oroszország elleni háborúban az amerikai csapatokat gyorsan és biztonságosan a frontvonalra vezényelhessék. Magyarország is szerepel a célállomások között.

A NATO stratégiai tervei szerint több szárazföldi folyosót hoznak létre, amelyek mentén az amerikai csapatokat és páncélosokat gyorsan a harcvonalhoz szállíthatják, ha nagy európai szárazföldi háborúra kerülne sor Oroszországgal. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetői szerint a nyugati kormányoknak fel kell készülniük egy ilyen konfliktusra a következő két évtizedben.

A védelmi szövetség vezetői tavaly a litvániai Vilniusban tartott csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy 300 000 katonát tartanak készenlétben a szövetség védelmére, ami miatt a logisztikai útvonalak kiemelt fontosságúvá váltak. Az amerikai csapatok elsődlegesen Hollandia, Rotterdami kikötőjében szállnának partra, majd onnan vonatokkal Németországon keresztül Lengyelországba irányítanák őket.

Azonban a NATO már tervezi az útvonalak kiterjesztését más kikötőkre is, hogy a szárazföldi kommunikációs vonalat ne lehessen megszakítani. Magyarország azon államok között van, amelyek fontos célállomások lehetnek az amerikai csapatok számára, ahol a szállítmányokat a helyi előírások és korlátozások nélkül juttathatják célba. Emellett négy újabb szárazföldi útvonal kiépítését jelentették be, amelyek Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon és Magyarországon, valamint Norvégián, Svédországon, Finnországon, Görögországon, Bulgárián, Románián és Törökországon keresztül haladnának.

A NATO Mögöttes Támogató és Felkészítő Parancsnoksága (JSEC) vizsgálatai szerint az észak-európai kikötők, mint például Hollandia és Németország, különösen érzékenyek az orosz rakétatámadásokra. Alexander Sollfrank altábornagy, a JSEC vezetője szerint Ukrajna példája mutatja, hogy a logisztikai rendszerek elleni támadások nagy hatótávolságú rakétákkal komoly veszélyt jelentenek.

Ha a holland kikötőkben érkező NATO-erőket orosz bombázás érné, vagy az észak-európai kikötők megsemmisülnének, a szövetség az olaszországi, görögországi és törökországi kikötőkre, valamint a balkáni kikötőkre, Norvégiára, Svédországra és Finnországra is összpontosítana a csapatok szállításában.

A JSEC parancsnoka, Alexander Sollfrank hangsúlyozta, hogy a nagy logisztikai bázisok ideje lejárt, és a védelmi szövetségnek új megoldásokat kell találnia a logisztikai csomópontok védelmére. A parancsnok szerint a légvédelmi képességek hiánya is aggodalomra ad okot, mivel a szövetség csak öt százalékkal rendelkezik a keleti szárnyának fedezéséhez szükséges légvédelemből. Sollfrank altábornagy kijelentette:

Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy elég légvédelmed legyen, mert ha mindenhol erős akarsz lenni mindenhol, akkor sehol sem vagy erős.