Újabb lépés a Moltól, alapjaiban változik meg a hulladékfeldolgozás

A Mol Csoport bejelentette, hogy megkapta a Nemzetközi Fenntarthatósági és Szén-dioxid-kibocsátási Tanúsítványt (ISCC Plus) a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia telephelyén induló kémiai újrahasznosítási tevékenységéhez, ami lehetővé teszi a műanyaghulladék teljes életciklusának kezelését egy átfogó értéklánc keretében.

A Mol Csoport, mint a közép- és kelet-európai vegyipar egyik meghatározó szereplője, elkötelezett a fenntarthatósági célok elérésében, és a kémiai újrahasznosítás révén innovatív megoldást kínál a műanyaghulladék problémájára. Császár Péter, a Mol Csoport Vegyianyagok Ügyvezető Igazgatója szerint ez különösen fontos azoknál az anyagoknál, amelyeket hagyományos mechanikai újrahasznosítással nem lehet feldolgozni.

A vállalat a MOHU tevékenységével kezdődően kívánja megvalósítani az értékláncot, amely a műanyaghulladék összegyűjtésétől kezdve annak értékes erőforrássá történő átalakításáig terjed. A Mol célja, hogy jelentősen növelje a hazai újrahasznosítási arányt, a jelenlegi 32 százalékról a tervezett 65 százalékra.

A cég még az idén el szeretné kezdeni a próbagyártást, amelynek során kémiailag újrahasznosított polimerekből készült termékeket kíván előállítani. A próbagyártás az LDPE termékvonalon indul, de a vállalat tervezi a portfólió bővítését más terméktípusokkal is. A kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé kívánják tenni az újrahasznosított anyagokból készült termékeket, és középtávú terveik között szerepel egy 40 000 tonna kapacitású pirolízis üzem felépítése Tiszaújvárosban.

A Mol-csoport és a thyssenkrupp együttműködésének köszönhetően megvalósult Poliol Komplexum a Mol-csoport legnagyobb organikus beruházása, amely hozzájárul a vállalat versenyképességének erősítéséhez. Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a beruházás a gazdaság katalizátora lehet, és erősíti Magyarország ipari versenyképességét. Az avatóünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, aki elismerően szólt a Mol tevékenységéről, hangsúlyozva, hogy a vállalat sikerei az ország sikerei is egyben.