A Mi Hazánk törvényjavaslata az alpolgármesterek számának csökkentésére

A Mi Hazánk Mozgalom törvényjavaslatot nyújtott be, amely az alpolgármesterek számának csökkentését célozza, különös tekintettel a "szivárványkoalíciók" tevékenységére.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke szerint a párt által benyújtott törvényjavaslat a politikai kifizetőhelyekként funkcionáló alpolgármesteri pozíciók számának háromban való maximalizálását szorgalmazza. A lépést azzal indokolta, hogy például Újbudán, amelyet a DK fővárosának nevez, a következő ciklusban öt alpolgármester lenne, szemben a korábbi kettővel. Novák szerint ez a lépés szükséges a marakodó ötpárti koalíció összetartásához, és az adófizetők milliárdokat spórolhatnának meg a klientúraépítés megfékezésével.

A Mi Hazánk alelnöke kiemelte, hogy az 11. kerületben a balliberális hatalomátvétel után megduplázták az alpolgármesterek számát, és hasonló mértékben növelték a bizottságok és tanácsnoki posztok számát is. Novák Előd szerint 2019-ben, mint önkormányzati képviselő, ő volt az egyetlen, aki nemmel szavazott a DK-s polgármester által előterjesztett, az alpolgármesterek számának megduplázását célzó javaslatra.

A Mi Hazánk által benyújtott törvényjavaslat a rekordszámú újbudai alpolgármester fizetésének törvényi maximumban történő meghatározását is célul tűzte ki. Novák Előd hozzátette, hogy a négy alpolgármester tanácsadóira 336 millió forintot költöttek, és az alpolgármesterek taxira fordított költségei az elmúlt években meghaladták a 3,2 millió forintot, amely magában foglalta a hétvégi és éjszakai utakat is. A törvényjavaslat célja, hogy véget vessen ezeknek a kiadásoknak.