A McDonald's bemutatja, hogyan hasznosítják újra a tálcákon maradt hulladékot

A McDonald's étteremlánc videón keresztül mutatta be, hogy a tálcákon maradt hulladékot hogyan válogatják szét és hasznosítják újra a magyarországi egységekben.

A hazai McDonald’s több mint 25 éve végez szelektív hulladékgyűjtést, és a gyakorlatot most a Környezetvédelmi Világnap alkalmából egy videóban is bemutatták. A magyarországi étteremlánc 1998 óta gyűjti szelektíven a hulladékot, és a rendszer folyamatos fejlesztése révén mára az étteremláncban keletkezett hulladék közel 80%-át adják át újrahasznosításra.

A McDonald's munkatársai az éttermekben több csoportba sorolják a hulladékot: a vegyes műanyagokat, a papírt, a fémet, valamint az ételmaradékkal szennyezett hulladékot és az ételselejtet is külön kezelik. A vendégek által hátrahagyott csomagolási hulladék nagy része anyagában hasznosul újra, egy kisebb része pedig energiaforrásként szolgál.

A tálcákról és a konyhákból származó hulladék is hasznosításra kerül: az évente keletkező közel 600 tonna használt sütőolajból biodízelt állítanak elő, a zsírfogók tisztításakor keletkező iszaphulladékot, az élelmiszerhulladékot és az ételselejtet pedig biogázüzemben használják fel elektromos áram és hőenergia előállítására.