Ember még nem örült ennyire egy 750 000 dolláros pénzbírságnak

Tavaly áprilisban a Dallas Mavericks franchise-t 750 000 dolláros bírsággal sújtotta az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA), mert az alapszakasz végén szándékosan vesztett mérkőzéseket, hogy jobb helyen választhasson a közelgő drafton.

  1. április 7-én a Dallas Mavericks matematikailag még bejuthatott volna a playoffba, de valós esély már nem volt rá. Luka Doncic, a csapat szlovén vezére, harcos természetéről ismert, ám aznap este a Chicago Bulls elleni meccsen az első negyed után lecserélték, és a Mavericks végül kikapott, így hivatalosan is elbúcsúzott a rájátszástól. Luka a szezon utolsó meccsén már nem is lépett pályára.

Az NBA-ben a szándékos vesztést "tanking"-nek nevezik, amit a liga nem néz jó szemmel, és ezért sújtotta a Mavericks-t 750 000 dolláros büntetéssel. Az összeg egy magyar NB I-es kosárcsapatot tönkretehetne, de az NBA-ben ez csak egy vállrándítást ér.

A Mavericks stábja már korábban kinézte Dereck Lively II-t, a Duke Egyetem elsőéves hallgatóját, aki statisztikailag nem tűnt ki, de Nico Harrison klubigazgató és a csapat megszerezte őt egy cserében az Oklahoma City Thunder-től.

Egy évvel később a Mavericks az NBA döntőjében van, ahol a Boston Celtics lesz az ellenfél. Dereck Lively II, a 20 éves újonc, a Minnesota Timberwolves elleni konferenciadöntőben minden mezőnykísérletét értékesítette, ami NBA-rekord.

Harrison és Jason Kidd edző elképzelése szerint a csapatot olyan magas játékosokkal erősítették meg, mint Lively és a szezon közben szerződtetett Daniel Gafford, akik a playoffban a center poszton osztoztak. Lively a Minnesota elleni párharcban és az Oklahoma City Thunder ellen is rekordot döntött a sikeres dobásaival.

Lively a Timberwolves elleni sorozatban elveszítette édesanyját, majd egy meccsen fejsérülést szenvedett, de a következő találkozón visszatért és hibátlan teljesítményt nyújtott.

Lively kosarai többnyire Doncic gólpasszaiból születtek, és gyakran alley-oop zsákolások formájában. Az egyik legemlékezetesebb jelenet egy egész pályát átívelő passzból született zsákolás volt az Oklahoma ellen.

Ezért mondhatjuk, hogy a 750 000 dolláros büntetés minden centje jól lett befektetve.