Puskás, Tokaj, Forma-1: drága móka az országimázsért

Július végén a világ szeme ismét Mogyoródra szegeződik, hiszen az idei Magyar Nagydíjra már most felkészült a megújult paddock és a főlelátó mögötti nézőtér, amelyek a 2026-ig tartó rekonstrukciós program első ütemében újultak meg. A Hungaroring Sport Zrt. éves beszámolója szerint a profit az előző év felére csökkent, ami a felújításokkal áll összefüggésben, hiszen kevesebb pályaidőt tudtak hasznosítani.

A Formula 1 mezőnye idén már 39. alkalommal látogat el a Hungaroringre, ami nemcsak a sportág, hanem Magyarország számára is jelentős esemény. A Magyar Nagydíj az országimázs szempontjából olyan érték, mint Puskás Ferenc vagy a tokaji aszú. Magyarország a Monza utáni második legnagyobb hagyományokkal rendelkező futamnak ad otthont a megszakítás nélküli lebonyolítások tekintetében.

A Hungaroring sikertörténetét jelzi, hogy a tavalyi Magyar Nagydíjat teltház előtt rendezték, több mint 303 ezer néző előtt. Az idei versenyhétvégére, amely július 19-21 között kerül megrendezésre, már befejeződtek a munkálatok első üteme, így a látogatók egy megújult komplexumot láthatnak. A felújítás során napi 24 órában dolgoztak a munkások, összesen 1500 embernek adtak munkát, és jelentős mennyiségű építőanyagot használtak fel.

A Hungaroring Sport Zrt. gazdasági teljesítménye is érdekes képet mutat. A társaság nettó árbevétele 4 százalékkal nőtt, 10,73 milliárd forintra, azonban az adózott eredménye jelentősen, több mint a felére csökkent, 799 millió forintra. Az árbevétel-növekedést elsősorban a jegyértékesítés okozta, míg a hasznosítási bevételek csökkenése a felújítások miatt volt. Az állami költségtérítés összege 17,26 milliárd forintot tett ki.

A beruházások terén a társaság 8,89 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket, amelyek célja, hogy a mogyoródi versenypálya további nyolc plusz négy évig rendezhessen Forma-1-es futamokat. A beruházások között szerepel a Stratégiai Fejlesztési Program tervezési, előkészítési és kivitelezési munkálatai is.