A legjobb balatoni strandok megmérettetése közeleg

Idén huszonegyedik alkalommal hirdeti meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítő versenyt, amelyre rekordszámú, 46 balatoni strand nevezett be.

A strandok értékelése június 24-től kezdődik, amikor is a Balatoni Szövetség és partnerei - köztük a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Kör, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselői - helyszíni bejárásokat végeznek.

A strandok egytől öt csillagig terjedő skálán kapnak majd értékelést, amely a szolgáltatások színvonalát hivatott tükrözni. A minősítés során többek között a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát és tisztaságát, az akadálymentesítés szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét és árnyékoltságát, a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szempontokat, valamint a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és a helyi termékek jelenlétét veszik figyelembe.

Az idei év újdonsága, hogy a Balatoni Kör ismét odaítéli a Balaton Gasztro Strandja címet, és a Magyar Turisztikai Ügynökség is különdíjat ad egy kiemelkedő strandnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig a legzöldebb szemléletű fürdőhelyeket díjazza.

A nyerteseket 2024. július 12-én hirdetik ki Vonyarcvashegyen. Fontos megjegyezni, hogy a Balatonhoz vezető M7-es autópályán az MKIF által végzett útfelújítások miatt a vakáció ideje alatt szünetelnek a munkálatok, így a strandokra látogatók zavartalanul élvezhetik az utazást. Az útfelújítási program keretében az MKIF 2023 és 2025 között több mint félezer kilométer hosszan cseréli le a tönkrement burkolatot új aszfaltra, és az M7-es autópályán már öt szakasz újult meg 40 kilométeren, továbbá 18 hidat is felújítottak.

A balatoni lángos árazásával kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolva egy helyi hobbibüfés a TikTokon osztotta meg véleményét. A balatoni átlagárak már bőven elérik a 2 ezer forintot is egy sajtos-tejfölös lángos esetében, ami sokakban felháborodást vált ki, tekintettel arra, hogy az alapanyagok viszonylag olcsók. A büfés szerint a munkaerőhiány a fő ok, ami miatt a lángos és más balatoni ételek ára egyre magasabbra kúszik. A vendéglátósoknak már hasonló összegeket kell fizetniük a szakácsoknak és konyhai kisegítőknek, mint Nyugat-Európában, ami áremelésre kényszeríti őket. Vannak olyan vendéglátósok is, akik évközben Ausztriában dolgoznak, de a nyári szezonban hazajönnek a Balatonra, mert itt jobban megéri számukra a munka. A büfés cáfolja azokat a híreket, amelyek szerint egy magyar családnak több százezer, akár 500-600 ezer forintba kerülne egy balatoni nyaralás, és hozzáteszi, hogy a horvát vagy a spanyol tengerpart sem olcsóbb.