Montreux Jazz Fesztivál: A Jazzbois a világsztárok sorában

A Jazzbois, a magyar jazz trió, a neves Montreux Jazz Fesztiválon fog fellépni, ahol a zenei világ legnagyobb nevei között találhatják meg a helyüket. A genfi tó partján található Montreux városában 1967 óta minden évben megrendezett fesztivál híres arról, hogy olyan legendás előadókat vonzott már, mint Miles Davis, Herbie Hancock, Chick Corea, Ray Charles, Led Zeppelin, a Queen, David Bowie és Johnny Cash, valamint kortárs sztárokat, mint Lana Del Rey, ASAP Rocky és Kendrick Lamar.

A Jazzbois tagjai nemrég egy interjúban beszéltek arról, hogy egyre inkább a nemzetközi porondra koncentrálnak. Sági Viktor, a zenekar basszusgitárosa elmondta, hogy tudatában vannak annak, hogy külföldön is figyelemmel kísérik őket, és várják a zenekar további lépéseit. Viktor kiemelte, hogy céljuk nem a hazai nagykoncertek, mint például az MVM Dome meghódítása, hanem az, hogy a világ bármely városában képesek legyenek 300-400 fős közönséget vonzani.

Az idei év során a Jazzbois már több nemzetközi fesztiválon is megjelent, többek között az amerikai SXSW fesztiválon, valamint koncerteztek Londonban, Párizsban és Amszterdamban is. A Montreux Jazz Fesztiválon pedig olyan neves előadókkal osztoznak majd a színpadon, mint a Deep Purple, a Kraftwerk, Sting, Lenny Kravitz, a Justice és The Yussef Dayes Experience.

Szinte példa nélküli, hogy magyar zenekar a Montreux Jazz Fesztivál hivatalos programjába kerüljön. Korábban több hazai tehetség, mint például Szabó Gábor 1969-ben, Szakcsi Lakatos Béla 1970-ben, vagy a Benkó Dixieland Band, akik 1971-ben meg is nyerték a versenyt, és a közelmúltban például Oláh Krisztián vagy Tálas Áron is zenéltek a versenyen 2015-ben, de a hivatalos fesztiválon más magyar fellépőkről nem tudunk. Július 9-én a Jazzbois fellépése ezért történelminek tekinthető.

A Jazzbois új generációs fúziós zenét játszik, amit lehet “jazz-ként” aposztrofálni, de ahogy ma már a popzene is sokkal könnyebben mozog a műfaji kereteken belül, úgy a jazzt sem lehet már szűken értelmezni. Ezért a Jazzbois zenei stílusát is nehezebb egy-egy jelzővel meghatározni. A zenekar szerintük kicsit kezd ennek a fordítottja lenni: itthon kevesebben ismerik, de hazánk határain túl egyre nagyobb ismertséggel bírnak.