Baj van a Hubble űrtávcsővel, alvó állapotban várja a sorsát

Ismét probléma adódott a Hubble űrtávcső giroszkópjaival, az elmúlt időszakban nem először. A NASA szakemberei jelenleg is a megoldáson dolgoznak.

A Hubble űrteleszkóp átmenetileg nem végezheti a kozmosz vizsgálatát, mivel alvó üzemmódba helyezték, miután több mint egy hete meghibásodott a három megmaradt működő giroszkópjának egyike. A NASA közleménye szerint a Hubble továbbra is biztonságos állapotban van, de inaktív, amíg a repülésirányítók kidolgozzák a további lépéseket.

A Hubble űrteleszkóp 2009-ben kapott hat új giroszkópot a NASA Atlantis űrsiklójával érkező űrhajósok utolsó látogatása során. Ezek a giroszkópok a teleszkóp legfontosabb eszközei közé tartoznak, mivel stabilizálják, módosítják a pályáját és beállítják a megfigyelési irányt. Az elmúlt évtizedek során azonban többször is meghibásodtak, legutóbb idén áprilisban.

Jelenleg három giroszkóp már nem működik, de a NASA szerint a 34 éves űrteleszkóp egy vagy két működő giroszkóppal is képes lenne a feladatai ellátására.

A Hubble űrteleszkópot 1990-ben állították orbitális pályára a Discovery űrsikló segítségével. Azóta egy sokkal nagyobb, erősebb és korszerűbb utód, a James Webb-űrtávcső 2021 óta van működésben. Eközben a földi asztrofotósok is folytatják a csillagászati objektumok megörökítését. Magyar asztrofotós, Fényes Lóránd alkotását választotta a nap csillagászati fényképének a NASA. Ő a Tű-galaxis megörökítésével keltette fel az amerikai űrügynökség figyelmét, amely weboldalára is kihelyezte a fotót.

Fényes Lóránd már korábban is elnyerte a NASA elismerését, 2017-ben a Tű-galaxist ábrázoló fényképével, és tavaly szeptemberben az Írisz-köd megörökítésével. A Tű-galaxis egy spirálgalaxis, amelyet a Földről nézve szélről, szinte pontosan fősíkja felől látszódik, és körülbelül 40 millió fényévre helyezkedik el. Az ilyen fotók elkészítése hosszú időt és szakértelmet igényel; Fényes Lóránd ezt a fényképet például két hónapon át készítette, összesen 13 órát exponált, és az ezt követő utómunka is jelentős időt vett igénybe.