A Dürer Park építője fenyegetőzik a munkák leállításával

A Dürer Parkot építő cég, a Dürer Befektetési Kft. fenyegetőzik a munkálatok felfüggesztésével, ha nem kapnak 20 milliárd forint pluszt a kormánytól az irodaházakért. A kormány azonban nem hajlandó többet fizetni, és a fejlesztés így veszélybe kerülhet.

A Dürer Befektetési Kft., mely Tiborcz István és Garancsi István érdekeltségébe tartozik, 100 milliárd forintos vételárat kötött ki korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) a Városliget mellett épülő irodaházakért. Azonban a cég idén tavasszal jelezte, hogy a műszaki tartalom és a beköltöző szervezetek extra igényei miatt 20 milliárd forinttal több pénzre van szükségük. Az NGM előterjesztése szerint az infláció és az építőipari árak emelkedése, valamint az orosz-ukrán háború következtében megemelkedett építési költségek is hozzájárultak a költségek növekedéséhez. A kormány azonban úgy döntött, hogy nem változtat az eredeti összegen, és a kormánydöntés részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Dürer Parkban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az MNV, a Magyar Fejlesztési Bank és további 11 állami szervezet költözik majd be. Az MNV már 80 milliárd forintot előre kifizetett az épülő ingatlanokért. Az NGM előterjesztése szerint, ha nem lesz többlet forrás, az eladó várhatóan felfüggeszti a fejlesztést, ami további költségekkel és kártérítési igényekkel járna.

A kormányzati szervezetek új irodákba költöztetésének költsége összehasonlítható a Budapest–Belgrád vasútvonal építésére szánt összeggel, vagy a Paks II. építésébe öntött pénzzel. A Dürer Park esetében az állam már a kivitelezés közben fizette a részleteket, ami szokatlan a piacon, ahol a bérlés a jellemző, nem a vásárlás. A projektben érintett Tiborcz István és Garancsi István mellett Hernádi Zsolt és Balázs Attila is jelentős állami megrendeléseket kapott az ingatlanpiacon.

A pénzügyi vállalkozók szerint a kormányközeli építőipari körre szabott mentőakció zajlik, amely a költségvetési hiány és az uniós támogatások csökkenése miatt vált szükségessé. A nagy, kormányközeli építőipari cégek likviditási problémákkal küzdenek, és a kormányzati megrendelések jelentik számukra a megoldást. A kormányközeli építőipari mogulok már nem titkolják a pénzhiányt, és a kifizetések késnek.

A Dürer Parkon kívül két másik irodakomplexum is érintett az állami „mentőakcióban”, összesen közel 600 milliárd forint értékben. A Bayer Construct és tulajdonosa, Balázs Attila is óriási összegeket kapott az államtól. A kormányközeli építőipari vállalkozások esetleges bedőlése az egész gazdaságot megrengetné, ami zsarolási potenciált jelent.

A 24.hu információi szerint a kormány pénzhiányra hivatkozva elutasította a Dürer Befektetési Kft. által kért áremelést, és a kormány döntésével kapcsolatban kérdéseket küldtek a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Az MNV szerint azonban az építési költségek emelkedése miatt a szerződéses díjak 15 százalékos emelése indokolt és nem minősül indokolatlan kockázatvállalásnak.

Az érintett állami szervezetek XIV. kerületbe költözésével a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel. A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor.