A Dunai Vasmű új életre kel

A Dunai Vasmű új tulajdonosa alatt jelentős bevételt realizált a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből 2023-ban, miközben a vas- és acélgyártás szünetelt.

A Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. tavaly június óta nem végzett vas- és acélgyártást, ehelyett a fel nem használt szén-dioxid-kvótákat értékesítette, amely jelentős bevételt generált a cég számára. A G7 által megvizsgált beszámoló szerint a vállalat 2023-ban 51,7 milliárd forint bevételt ért el ebből a forrásból, ami a teljes árbevételének 85 százalékát tette ki. Emellett további 133 milliárd forint bevétel szerepel az egyéb bevételek között, amely szintén kvótához kapcsolódik.

A Dunai Vasmű nagyolvasztóit 2022 augusztusában állították le, és csak 2023 januárjában indították újra a hengerműveket és a galvanizáló sort. A másik utódcég, a Dunarolling esetében a 27 milliárdos árbevételből 4,2 milliárd forint származott kvótaértékesítésből. Összességében a Duna Furnace szerényen nyereséges lett, míg a Dunarolling vesztesége több mint 14 milliárdos mínuszba vitte az összesített mérleget.

Az új tulajdonos, a Liberty Steel tervei között szerepel egy elektromos nagyolvasztó építése, amely nem jár szén-dioxid-kibocsátással, így a jövőben nem kell kvótát vásárolniuk, valamint lehetőség nyílik a növekvő európai piaci igények kielégítésére a zöld acél terén. A Liberty Dunaújváros márkanév alatt működő cégek összesen 1542 embert foglalkoztatnak, ami a 2019-es létszám mindössze 45 százaléka. A cégcsoport eszközeinek értéke 2019-ben még 214 milliárd forint volt, míg 2023-ban ez az érték már csak 156 milliárd forintot tett ki.

A Liberty Dunaújváros bevételeinek legfontosabb forrása az EU szén-dioxid-kvótakereskedelmi rendszere volt. A termelés jelentősen csökkent, és csak raktári anyageladás szerepel néhány százmilliós nagyságrendben, valamint az összesen 10,5 milliárdos bevételt hozó bérmunka, amely az alaptevékenységet megtestesítő acélmegmunkálást jelentheti. A meleghengerlés újraindult, importált félkésztermékek felhasználásával, és a cég áprilisban több mint 30 ezer tonna lemez hengerlését tervezte.

Az új tulajdonos átállást tervez a zöld acélra, melynek keretében egy elektromos ívkemence beruházást készítenek elő. Ennek megvalósításával kapcsolatban újabb megállapodás született májusban Kínában, Sanghajban. Azonban nem világos, hogyan finanszírozza az üzemet addig, amíg elkészül az új nagyolvasztó; ennek felépítése drága és időigényes folyamat lesz. Ajay Kumar Aggarwal, a Liberty Steel Central Europe Holdings ügyvezetője szerint még sok munka vár rájuk, hogy a Liberty Dunaújváros ismét nyereséges és sikeres vállalat legyen. Május végén derült ki, hogy a dunaferresek négy éve nem kaptak fizetésemelést, és a Liberty idén sem akar adni nekik, emiatt sztrájk is lehet.