Budapesten, világhírű oktatókkal kínál nemzetközi alternatívát a Corvinus

A hallgatóknak ma már nem kell ahhoz külföldre költözniük, hogy megtapasztalják a multikulturalitást, hiszen Budapesten is van arra lehetőségük, hogy egy motiváló, aktív nemzetközi közösségben tanuljanak. "A hazai gazdasági egyetemeknek is fel kell ismerniük, hogy nem lehet külföldi kitekintés nélkül üzletet csinálni. A Corvinus a jövő munkavállalóinak, vállalkozóinak ezért úttörő módon itthon teremt nemzetközi környezetet" – hangsúlyozta Fehér Péter, az egyetem nemzetközi vezetője.

A Corvinus Egyetem a nemzetközi környezet megteremtésével kínál alternatívát a hazai hallgatóknak. Fehér Péter, az egyetem nemzetközi vezetője szerint a magyar cégek versenyképességének fenntartásához elengedhetetlen a globális piacokról származó naprakész ismeretek helyi megszerzése. A Corvinuson a hallgatók angol nyelven végezhetik el a legtöbb képzést, nemzetközi oktatókkal és diáktársaikkal építhetnek kapcsolatot, valamint különböző neves külföldi részképzésekből és kettős-diploma-programokból válogathatnak.

Az egyetem nemzetköziesítéséért tett lépések eredményeként az angol nyelvű képzések aránya négy év alatt egyharmadról kétharmadra nőtt. A nemzetközi hallgatók és oktatók száma is jelentősen emelkedett, így ma már több mint 10% a nemzetközi oktatók aránya.

A Corvinus hallgatói nemzetközi esettanulmányi versenyeken is kimagaslóan szerepelnek, például a New York-i Cornell Egyetemen aranyérmet szereztek. Az egyetem külön erre specializált tantárgycsoportot és diákszervezetet is kínál, amelyek segítségével a hallgatók fejleszthetik tudásukat és nemzetközi kapcsolataikat.

A nemzetközi vezető kiemelte, hogy a Corvinuson különleges, angol nyelvű szakok is választhatók, amelyekre nagy a kereslet és csak itt lehet diplomázni belőlük Magyarországon. Ilyen például a Data Science in Business és a Filozófia, politika, gazdaság (PPE) alapszakok.

A nemzetközi közösség kovácsolásában is előrelépést tett az egyetem, a nemzetközi hallgatók száma 14-ről 20%-ra nőtt az elmúlt négy évben. Az egyetemhez világhírű kutatók is csatlakoztak, mint például César Hidalgo és Jurij Nyesterov. A Rajk Szakkollégium díjakat alapított, amelyeket világhíres közgazdászoknak ítélnek oda, és személyesen is ellátogatnak Budapesten tartott előadásaikra.

Fehér Péter szerint a Corvinuson több mint 100 országból érkeztek hallgatók és oktatók, és a kétnyelvű kommunikáció segítségével valódi corvinusos közösséggé formálják őket. A következő rektor is külföldről érkezik, és a Szenátus ülései is angolul zajlanak.

A Corvinus nemzetközi szemléletet kíván teremteni a hallgatók számára, amelyet nemcsak itthon, hanem külföldön is megtapasztalhatnak. Az egyetemnek körülbelül 230 egyetemmel van hallgatói cserekapcsolata, és a kettősdiploma-programok is nagyon népszerűek. A CEMS programot például évről évre a világ legjobb üzleti képzései közé sorolják.

A Corvinus német nyelvű képzési együttműködése a Passaui Egyetemmel több mint 30 éves múltra tekint vissza. Az Erasmus program uniós finanszírozásának átmeneti elvesztése ellenére a Corvinus kuratóriuma és a kormány is biztosította az egyetemet a részvétel pénzügyi támogatásáról. A Pannónia Ösztöndíjprogram révén a diákok Európán túlra is eljuthatnak.

A kutatók előtt is nyitva áll a nemzetközi akadémiai szféra, és a publikációik száma a legnevesebb tudományos lapokban négy év alatt a háromszorosára nőtt. A Corvinus erőfeszítései visszaköszönnek a felsőoktatási rangsorokban is, ahol a QS rangsorában előrébb léptek, és Magyarországon egyedüliként megszerezték a mérvadó intézményi akkreditációk nagy részét.

A Corvinus sikerét mutatja, hogy rendszeresen elnyerik a felsőoktatási konferenciák rendezési jogát, ahol a világ vezető egyetemei cserélnek eszmét. Fehér Péter szerint ez a nemzetközi felsőoktatási vérkeringésben való részvétel jelentős szakmai bizalmat jelent.