A világ egyik legnagyobb hadihajójának erőfitogtatása

A francia haditengerészet által végrehajtott Akila-misszió során a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó először került a NATO műveleti irányítása alá, Franciaország katonai szerepének erősítése és az orosz elrettentés céljából – jelentette a Politico.

A Charles de Gaulle, amely egy nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és akár 2000 tengerészt is képes szállítani, napi 1000 kilométeres sebességgel, politikai vitát váltott ki Párizsban, amikor először került a NATO műveleti irányítása alá. A francia Rafale Marine vadászgépek történelmi átrepülése a Jón-tengerről a Balti-tengerre, egy hatórás, 4000 kilométeres útvonalon keresztül, Lengyelország felett történő utántöltéssel, szintén újdonságnak számított.

Guillaume Denis hajóskapitány szerint ez a képességek bemutatása minden közönség számára lenyűgöző, legyen szó partnerekről vagy versenytársakról. A Charles de Gaulle, amely 261 méter hosszú és gőzüzemű katapultokkal van felszerelve, olyan repülőgépeket képes elindítani, amelyekkel csak az Egyesült Államok és hamarosan Kína vetekedhet, és potenciálisan nukleáris fegyvereket is képes hordozni.

Az áprilisi és májusi gyakorlaton 11 NATO-ország hajói vettek részt, köztük a rakétákkal felszerelt Charles de Gaulle, amely 18 Rafale-t, két E-2C Hawkeye taktikai légi korai előrejelző repülőgépet és két Dauphin helikoptert szállított. A csapásmérő csoporthoz öt fregatt (francia, görög, portugál és olasz), egy utántöltő tanker és egy francia nukleáris meghajtású támadó tengeralattjáró is csatlakozott.

Florent Corvette francia százados szerint a Neptune Strike hadgyakorlaton való részvétel célja Franciaország helyzetének megerősítése volt a NATO-ban, különösen az ukrajnai orosz invázió óta, amikor is a franciák vezető szerepet vállaltak a katonai szövetség erősítésében. A hadgyakorlat másik célja a nyugat-európai befolyás biztosítása volt a Földközi-tengeren, mivel a térségi államok úgy érzékelik, hogy Oroszország egyre jelentősebb erőt képvisel a térségben.

Alexandre Duguay korvettkapitány, a kanadai haditengerészet összekötő tisztje szerint az oroszok jelenléte az egész Földközi-tengeren érezhető. A NATO-hoz való közeledés Franciaországban politikailag érzékeny kérdés, és egyes pártok élesen bírálták Emmanuel Macron elnököt amiatt, hogy "eladja" a francia haditengerészet koronaékszerét az amerikaiaknak.