A COVID-19 vakcinák pszichiátriai mellékhatásairól

Egy dél-koreai tanulmány szerint a COVID-19 vakcinák növelhetik a depresszió, a szorongás és az alvászavarok kockázatát, miközben csökkenthetik a skizofrénia és a bipoláris zavar előfordulását.

A koronavírus-járvány jelentős hatást gyakorolt nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségre is. Egy friss dél-koreai kutatás a COVID-19 vakcinázás lehetséges pszichiátriai mellékhatásait vizsgálta Szöul lakosságának mintegy 50%-án, több mint kétmillió ember bevonásával. Az adatokat a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat adatbázisából szerezték. A résztvevőket az alapján osztották csoportokra, hogy megkapták-e a vakcinát vagy sem.

A kutatók a depresszió, szorongás, disszociatív zavarok, stresszel kapcsolatos zavarok, szomatoform zavarok, alvászavarok és szexuális zavarok előfordulását elemezték az oltást követő három hónapban. Az eredmények szerint az oltottak körében magasabb volt ezeknek a problémáknak az előfordulása. Különösen a depresszió, szorongásos zavarok és alvászavarok jelentkeztek nagyobb eséllyel, míg a skizofrénia és bipoláris zavar kockázata csökkent az oltottaknál.

A kutatásból kiderült, hogy a vakcinák különböző pszichiátriai mellékhatásokat okozhatnak. A szerotonin szintjének változása vagy az immunválasz során felszabaduló proinflammatorikus citokinek, mint például az interleukin-6, növelhetik bizonyos mentális zavarok kockázatát. A depresszió és szorongás esetében emelkedett IL-6 szintet figyeltek meg. Érdekesség, hogy a különböző típusú vakcinák eltérő hatással bírnak a mentális egészségre; egyesek csökkentik a bipoláris zavar kockázatát, míg másoknál ez a hatás nem volt megfigyelhető.

A tanulmány fontos lépéseket tett a COVID-19 vakcinák pszichiátriai mellékhatásainak megértésében, azonban további kutatások szükségesek az összetett mechanizmusok pontos megértéséhez.