Magzati DNS-teszt ügyében vizsgálódik a hatóság

Nagy port kavart egy korábbi cikk, amely arról számolt be, hogy egy külföldi cég engedélyek nélkül végez magzati DNS-tesztet Magyarországon, és a cég szerint minden jogi és szabályozási követelménynek megfelelnek.

Áprilisban került nyilvánosságra, hogy a GenePlanet, egy szlovén cég, engedély nélkül végez kismamák számára fontos vizsgálatokat Magyarországon, és a cég honlapján is felhívják a figyelmet arra, hogy a tesztekért nem vállalnak garanciát. Egy magyar nő, aki a cég szolgáltatását szerette volna igénybe venni, észrevette, hogy a vállalat nem garantálja az eredmények pontosságát és helyességét, és a tesztek nem minősülnek orvosi diagnózisnak. A nem-invazív prenatális genetikai teszt (NIPT), amit a cég kínál, a magzat kromoszómális egészségére vonatkozóan ad 99 százalék feletti megbízhatóságú kockázatbecslést, és már a terhesség 10. hetétől kimutatja a Down-, az Edwards- és a Patau-kórt. Ez a vizsgálat nagyon fontos lehet a gyermek és a kismama jövőbeli életére nézve.

A GenePlanet válaszában kijelentette, hogy több mint 30 országban nyújtanak NIPT szolgáltatást a törvények betartásával, és Magyarországon is ugyanazt a laboratóriumot használják, mint egyik versenytársuk. Az adatbiztonságukat ISO 27001 tanúsítványuk igazolja, és az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) szerint is eljárnak. A cég szerint a NIPT-szolgáltatásokhoz szükséges összes jogi és szabályozási követelménynek megfelelnek, és nagy gondot fordítanak a professzionalizmusra és etikus magatartásra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) hatósági eljárás keretében vizsgálatot folytat a beérkezett bejelentések alapján. Az Index forrása szerint az NNGYK azt vizsgálja, hogy a GenePlanet hogyan működik és értékesíti termékeit Magyarországon, és hogy szükséges-e magyarországi egészségügyi szolgáltatási engedély a tesztek értékesítéséhez.

Amennyiben a teszt eredménye téves lenne, és egy beteg gyermek születne, felmerül a felelősség kérdése. Egy egészségügyi ügyekben jártas ügyvéd szerint a GenePlanet által nyújtott szolgáltatás engedélyköteles lenne, és az ajánló orvosokra is hárulhat felelősség. Az NNGYK-tól további információkra várunk a vizsgálat állásáról.