Berobban a nyár, 30 fok fölé megyünk

Rengeteg csapadékot hoztak az elmúlt napok, sok helyen komoly viharok alakultak ki, de Nyugat-Európa egyes tájaira özönvízszerű esők zúdultak, míg Magyarországon egy történelmi méretű anticiklon enyhítette a helyzetet.

Az elmúlt napokban hazánkban egy mediterrán ciklon okozott jelentős csapadékot, amely éppen ma éri el életciklusának végét. A meteorológusok szerint kedden a ciklon elenyészik, és a folytatásban száraz, meleg időre számíthatunk. Molnár László, a Kiderül.hu meteorológusa szerint szerdától egy kiterjedt anticiklon határozza meg időjárásunkat, és bár a héten még előfordulhatnak elszórt záporok, zivatarok, a hőmérsékletek fokozatosan emelkedni fognak.

A jövő hét második felében azonban ismét csapadékosabb időjárásra kell készülnünk, vasárnap délután, este egy hidegfront érkezése jelentős lehűlést és csapadékot hozhat. Kedden a legmagasabb hőmérséklet 20-25 fok között alakul, szerdán közelítjük meg a 30 fokot, csütörtökön pedig már átlépjük ezt a határt. A hét további részében a hőmérsékletek még magasabbak lesznek, pénteken 26-32, szombaton pedig 27-33 fok várható.

A viharok veszélye azonban még nem hárult el teljesen, több megyében is érvényben vannak figyelmeztetések zivatarok és felhőszakadások miatt. Kedden este a Dunától keletre és a nyugati határ közelében zivatarok várhatók, különösen az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben, ahol helyenként jelentős mennyiségű csapadék is eshet. Borsodban, Hevesben és Szabolcs megye keleti részein akár 50 mm-t meghaladó esőzés is előfordulhat.

Szerdán déltől estig szórványosan számíthatunk zivatarokra, elsősorban az északnyugati és északi határ közelében, ahol helyenként jelentős mennyiségű csapadék, viharos széllökések és akár jégeső is előfordulhat.