Badacsonyi telekmutyi: váratlan fordulat a magyar Toszkánában

Kedvező áron jutott egy kivételes adottságú badacsonytomaji ingatlanhoz egy helyi vállalkozó, aki később a település alpolgármestere lett. A tervezett beruházás helyett a telket feldaraboltatta és nagy részét értékesítette, miközben a területen már építkeznek, egy olyan turisztikai fejlesztésen, amelyre a korábbi tulajdonos szerint alkalmatlan volt a telek.

Badacsonytomaj nem egy átlagos település, hiszen Magyarország egyik legismertebb borvidékének szívében, a Balaton északi partján helyezkedik el. A közelgő önkormányzati választások előtt azonban nem a borok, hanem egy ingatlanügy került a középpontba.

2017 áprilisában az önkormányzat pályázatot írt ki egy értékes, központi helyen lévő telek értékesítésére, azzal a céllal, hogy a befektető turisztikai fejlesztést hajtson végre a területen.

Pincesort terveztek

A telek vevője Hartai Béla volt, aki akkor még vállalkozóként volt ismert, de 2019 őszén a település alpolgármestere lett. Az adásvételi szerződés értelmében öt éven belül meg kellett volna valósulnia a turisztikai fejlesztésnek, különben az önkormányzatnak visszavásárlási joga lett volna. Hartai állami pályázaton kívánt indulni a beruházás megvalósításáért, ami miatt az önkormányzat eltörölte a visszavásárlási jogot, és helyette 20 millió forintos kötbért rögzített, amennyiben a beruházás nem készül el, vagy ha Hartai értékesíti a területet.

Az építési szabályozás korlátozott beépíthetősége miatt hosszas egyeztetések után lazítottak a szabályzaton, de Hartai Béla ennek ellenére feldarabolta és eladta a terület nagy részét.

Visszavásárlási jog helyett kötbér

Egy korábbi önkormányzati ülés jegyzőkönyve szerint Hartai ígéretet tett arra, hogy nem értékesíti tovább az ingatlant. Azonban a kötbért nem fizette ki, és az önkormányzat polgári perben követelheti a pénzt. A telek piaci értéke jelentősen magasabb volt a vételárnál.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő feljelentést tett a legfőbb ügyésznek, Polt Péternek, Hartai tevékenységével kapcsolatban. A Tapolcai Rendőrkapitányság megszüntette a nyomozást, mivel nem találtak csalást vagy kárt.

Elkezdődött az építkezés

Azóta egy új fejlesztés indult a területen, egy 640 négyzetméteres pince építése, nyolc üzlethelyiséggel, amelyeket borászoknak adnának ki. Hartai Béla, mint alpolgármester, megszavazta egy közös koncepció kidolgozását, amely lehetővé teszi a turisztikai fejlesztést azon a területen, amelyet korábban alkalmatlannak tartott.