Fővárosi listás választás: új rendszer, új szabályok

Budapesti választók figyelem: idén októberben megváltozik a Fővárosi Közgyűlés összetétele és a választás módja. A változások értelmezéséhez kisokosunk segítséget nyújt.

A Fővárosi Közgyűlés Budapest saját parlamentje, amely a kerületeken átívelő ügyekről dönt, és kezeli a fővárosi közfeladatokat ellátó cégeket. Jelenleg a közgyűlés tagjai között megtalálható a közvetlenül megválasztott főpolgármester, a 23 kerület polgármesterei, valamint 9 kompenzációs listáról bejutott képviselő. A főváros 2024-es költségvetése kiadási oldalon 405 milliárd forintot tesz ki.

Az idei választásoktól kezdve jelentős változások lépnek életbe. A kerületi polgármesterek kikerülnek a Fővárosi Közgyűlésből, így a kompenzációs listákra sem lesz többé szükség. A pártok és jelölőszervezetek listákat állítanak össze, amelyeken a jelöltek sorban következnek. A szavazók a pártok neveit és logóját látják majd a szavazólapon, az első néhány jelölt nevével együtt. A 32 közgyűlési helyet az öt százalékot elérő listák között osztják szét, és hozzájuk csatlakozik a közvetlenül megválasztott főpolgármester, mint a Közgyűlés 33. tagja.

A fővárosi listaállítás feltétele, hogy a párt vagy szervezet főpolgármester-jelöltet, vagy legalább három kerületben polgármester-jelöltet állítson. A jelöltek sorrendjét a párt vagy szervezet határozza meg, és a lista már nem módosítható új jelölt hozzáadásával.

Összesen 10 párt és szervezet állított listát, amelyek a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

  • Magyar Kétfarkú Kutyapárt, listavezető: Baranyi Krisztina
  • Mi Hazánk Mozgalom, listavezető: Grundtner András
  • Nép Pártján, listavezető: Ruttensdorfer Béla
  • Munkáspárt, listavezető: Thürmer Gyula
  • Szolidaritás – Lokálpatrióták7 – Helló Pesterzsébetiek, listavezető: Székely Sándor
  • TISZA, listavezető: Magyar Péter
  • Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP-Zöldek, listavezető: Vitézy Dávid
  • Fidesz-KDNP, listavezető: Szentkirályi Alexandra
  • Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP, listavezető: Karácsony Gergely
  • Momentum, listavezető: Donáth Anna.

A főpolgármester-jelöltek gyakran a listák élén állnak, hogy népszerűsítsék azokat. A főpolgármester-jelöltből egyikük főpolgármester lesz, így a lista tovább ugrik egy helyet. Donáth Anna, a Momentum listavezetője kijelentette, hogy nem ül be a Közgyűlésbe, míg a Tisza Párt listavezetője, Magyar Péter még nem döntött a Közgyűlési tagságról.

A főpolgármester számára kritikus, hogy milyen összetételű Közgyűléssel kell majd együttműködnie a következő öt évben. Az új rendszer több új szereplő megjelenését eredményezheti a Közgyűlésben, ami megnehezítheti a főpolgármester számára az elképzelések megszavaztatását és a kompromisszumok kialakítását.

A budapesti választók öt szavazólapot kapnak: egyet a listás választásra, egyet a főpolgármester-választásra, kettőt a kerületi választásokra (polgármester és egyéni képviselő), és egyet az EP-képviselők választására. A nemzetiségi választók további három szavazólapot is kapnak.