Spanyolország temetőiben épül meg a legnagyobb városi napelempark

Spanyolországban Valencia városában megkezdődött az ország legnagyobb városi naperőművének építése, amely temetőkben helyezkedik el. A város célja, hogy 2030-ra klímasemlegessé váljon, és a hőhullámok elleni küzdelem érdekében jelentős hangsúlyt fektetnek a megújuló energiákra, különösen a napenergiára.

A városi területeken rendelkezésre álló korlátozott szabad hely miatt a valenciai szakembereknek innovatív megoldásokat kell találniuk. Ebben a kontextusban indult el a Requiem In Power (RIP) projekt, amelynek keretében 6658 fotovoltaikus panel kerül telepítésre a helyi temetőkben.

A rendszerrel a város energiaigényének közel egyharmadát, 27 százalékát tervezik megújuló forrásokból előállítani. A napelemeket öt köztemető kriptáinak és építményeinek tetejére szerelik fel, a cél pedig a 2,8 megawatt összkapacitás elérése. Jelenleg három helyszínen már 810 panel működik, amelyek évente 440 ezer kilowattóra áramot termelnek, és körülbelül 140 tonna szén-dioxid kibocsátását előzik meg.

A projekt teljes befejezése után ez lesz Spanyolország legnagyobb városi napelemparkja, amely elsősorban a közműveket fogja ellátni energiával, de néhány háztartás számára is biztosítani fogja az áramot.

Valencia városa a RIP projekt mellett további 29 programot is indított az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében, amelyek között szerepel a gépkocsihasználat csökkentése és az épületek energiahatékonyságának növelése is.

A spanyol történelem egy másik érdekessége, hogy a régészek csatában elesett középkori harcosok sírjaira bukkantak, akik a Calatrava-rend, az egyik legrégibb spanyol lovagrend tagjai lehettek. A kutatók 23 harcos szerzetes holttestét találták meg, akik szúrt sebekkel és tompa tárgyak okozta súlyos sérülésekkel veszítették életüket, valószínűleg csata közben. Ezen lovagok mellett egy nő csontvázára is ráleltek, aki hasonlóan erőszakos halált halt. Azonban még rejtély, hogy ki lehetett ez a nő és milyen kapcsolatban állt a lovagrenddel.