Európai demokráciapajzs létrehozását javasolja Ursula von der Leyen

Egy közös európai demokráciapajzs létrehozását javasolta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy védekezzen a dezinformációs propagandagépezetek ellen.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy svédországi látogatás során beszélt a Pravfond nevű orosz alapítványról, amely a külföldön élő oroszok jogainak védelmére jött létre, beleértve az orosz kémeket, ügynököket és bérgyilkosokat is. Az alapítvány eurómilliókat költött jogi és propagandakampányok finanszírozására, és világszerte 48 államban, több európai országban is aktív.

A Pravfond helyi partnerei állami támogatásokat is kaptak több európai országtól, ami aggodalmakat vet fel a közpénzek felhasználását és a nemzetbiztonságot illetően.

A Pravfond által finanszírozott tevékenységek között szerepelnek a propagandaoldalak és a jogi védelem biztosítása olyan személyek számára, mint az elítélt fegyverkereskedő Viktor But és a Németországban bebörtönzött gyilkos, Vagyim Kraszikov. Emellett az alapítvány számos volt hírszerzőt alkalmaz az európai országokban végzett műveletek irányítására.

Az Európai Bizottság elnökét az SVT, a svéd állami televízió riportere kérdezte meg arról, hogyan lehetne megakadályozni az effajta befolyásolási műveleteket. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az orosz manipulációs kísérleteket komolyan kell venni, és egy európai szintű együttműködésre van szükség a társadalmainkba való külföldi beavatkozás kezelésére. Azt javasolta, hogy egyesítsék az egyes tagállamokban rendelkezésre álló információkat, ismereteket és szakértelmet, hogy időben leleplezhessék és megakadályozhassák az ilyen befolyásolási kísérleteket.