Ukrán támadás amerikai fegyverekkel orosz területen

Egy ukrán parlamenti képviselő szerint az ukrán erők amerikai fegyverekkel támadtak orosz területre, és több belgorodi rakétaindító állomást is szétlőttek, miután az amerikai kormány engedélyezte a határon túli bevetésüket.

Az ukránok a HIMARS-rakétarendszert használták fel a támadás során, amely nagyjából 30 kilométerre a határtól érte el a célpontokat. Korábban a Biden-adminisztráció nem támogatta az amerikai fegyverek ilyen jellegű használatát, de a múlt héten feloldották a korlátozást az Északkelet-Ukrajnával határos orosz területek esetében.

A képviselő nem részletezte, hogy pontosan hány rakétarendszert érintett a támadás, csupán annyit említett, hogy S-300-as és S-400-as rendszerekről van szó, amelyeket Oroszország Harkiv elleni támadásokra is használ.

A támadásról szóló állításokat nehéz megerősíteni, és bár Oroszország nem ismerte el, hogy a rakétarendszereiket szétlőtték, az interneten megjelent képek és videók alapján a New York Times hitelesnek ítélte az eseményeket. A felvételeken és műholdképeken látható a területen felhőként emelkedő füst.

Az orosz vezetés korábban figyelmeztetett, hogy ha a nyugati országok lehetővé teszik Ukrajnának, hogy orosz területeket támadjon, akkor komoly következményekkel kell számolniuk. Az ukrán katonai szakértők azonban pozitívan értékelik az engedélyt, mivel lehetőséget ad arra, hogy a határ mentén összeálló orosz erőkre már egy esetleges támadás előtt csapást mérjenek.