Úttörő eredmény az agy-számítógép interfész területén

A Precision Neuroscience vállalat új világrekordot állított fel, miután több mint 4096 elektródát ültetett egy emberi agyba, ezzel jelentősen meghaladva az eddigi 2048-as rekordot.

A New York-i Mount Sinai Health System egészségügyi szolgáltató egyik kórházában áprilisban megvalósult klinikai vizsgálat során a Precision Neuroscience a Layer 7 Cortical Interface technológiát alkalmazta, amely egy mikroelektródákból álló vékony tömb, és úgy lett kifejlesztve, hogy az agykéreghez illeszkedjen anélkül, hogy károsítaná a szövetet.

A cég által fejlesztett agy-számítógép interfész négy 1024 elektródából álló tömbből áll, melyek átmérője 50 és 380 mikron között változik, és egy egyedi hardveres interfészhez csatlakoznak. A vizsgálat során négy ilyen tömböt helyeztek el a páciens agyára, összesen 8 négyzetcentiméternyi területet lefedve.

A rendszer képes volt mind a négy tömbből adatokat továbbítani, részletes vizualizációt generálva az agy motoros-érzékelési határairól, ami a sebészek számára kulcsfontosságú információkat nyújthat a műtétek során.

A Precision Neuroscience-t négy, korábban a Neuralinknél dolgozó szakember alapította 2021-ben. A vállalat már több emberrel is vizsgálja a megoldását, és terveik szerint 2025-ben dobják piacra az első kereskedelmi célú terméküket.

A Neuralink, amely már egy emberbe is beültette az első agy-számítógép interfészét, lehetővé téve az alany számára, hogy gondolataival irányítson egy számítógépet, szintén jelentős szereplője a piacon, de a Precisionnek más riválisai is vannak.