A meggyilkolt szerb kislány ügyében új fejlemények várhatók

A kétéves Danka Ilics meggyilkolásának ügyében kedden hallgatják meg Srdan Jankovicsot, aki a gyilkosság egyik gyanúsítottja. Jankovics korábban hallgatással védekezett, de most védőügyvéd kirendelését kérte, és jelezte, hogy kész vallomást tenni.

A zajecsari felső ügyészség kedden hallgatja meg Srdan Jankovicsot, aki a kétéves Danka Ilics meggyilkolásával gyanúsított két férfi egyike. Jankovics a letartóztatása óta hallgatott, de nemrégiben felmondta az ügyvédjének adott meghatalmazást, és hivatalból rendelt védőügyvédet kért, jelezve, hogy kész vallomást tenni az ügyészségen.

Danka Ilics 2024. március 26-án tűnt el otthonuk udvaráról, a Bor melletti Banjsko Polje településről. Tíz napos keresés után Dejan Dragijevics és Srdan Jankovics, a helyi kommunális közvállalat dolgozói kerültek őrizetbe. A gyanú szerint a kislányt szolgálati járművükkel elütötték, majd életben lévő állapotában megfojtották, és a holttestet egy szeméttelepre vitték.

A gyanúsítottak védőőrizetben

Jankovics hallgatással védekezett, míg társa, Dragijevics beismerő vallomást tett. Dragijevics a bűncselekményben fivérének és édesapjának is szerepet tulajdonított, akik állítólag segítettek a holttest áthelyezésében. Azonban a fivér, Dalibor, a rendőri fogdában elhunyt, és az édesapa is hallgat, így kevesen maradtak, akik információval szolgálhatnak a holttest hollétéről.

A DNS-vizsgálatok nem mutattak ki biológiai nyomokat a szolgálati autón, amivel a kislányt állítólag elütötték. Ez további kérdéseket vet fel a bűncselekmény pontos körülményeivel kapcsolatban, és ellentmondásban állhat a magas rangú állami tisztségviselők, köztük Aleksandar Vucsics államfő és Bratislav Gaszics akkori belügyminiszter nyilatkozataival.

Srdan Jankovicsot és Dejan Dragijevicset gyerek elleni minősített emberöléssel vádolják, amiért életfogytiglani börtönbüntetés járhat, feltételes szabadlábra helyezés nélkül.