Egy új lengyel jobboldali párt a Fidesszel alakíthat frakciót

Krzysztof Bosak, a Konföderáció társelnöke kijelentette, hogy pártjuk nem kíván az Európai Néppártba lépni, és az európai parlamenti választások után esetlegesen az AfD-vel és a Fidesszel közösen új frakciót hozhatnak létre.

A Konföderáció, amely 2019-ben jött létre és nem érte el az akkori európai parlamenti választásokon az 5 százalékos küszöböt, azóta jelentős pozíciót szerzett a lengyel politikában. 2023-ban már az ötödik helyen végeztek a parlamenti választásokon, és előrejelzések szerint hat helyet szerezhetnek az új uniós parlamentben. Ebben az esetben dönteniük kell, hogy melyik frakcióhoz csatlakoznak az Európai Parlamentben. Bosak társelnök egy sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy az Európai Néppárthoz való csatlakozás nem áll szóba.

Az Euractivnak nyilatkozó szakértő szerint a Konföderáció valószínűleg nem az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjához fog csatlakozni. A szakértők úgy vélik, hogy a Konföderáció vagy az Identitás és Demokrácia csoportjához társul, vagy az AfD-vel és a Fidesszel együtt új frakciót alakít.

Bosak a sajtótájékoztatón kritikusan nyilatkozott Ursula von der Leyenről, az Európai Bizottság elnökéről, mondván, hogy ő mindannak a szimbóluma, aminek véget akarnak vetni. A politikus szerint Von der Leyenhez olyan megalapozatlan szabályok köthetők, amelyek ellentétesek a polgárok érdekeivel, aláássák az európai gazdaságot és tönkreteszik a lengyel mezőgazdaságot.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat keretében jelent meg a cikk, de az Európai Parlament a tartalomért felelősséget nem vállal.