Új immunterápiás gyógyszer forradalmasíthatja a bélrák kezelését

Nagy áttörés következhet be a bélrák kezelésében egy új immunterápiás gyógyszer, a pembrolizumab révén, amely jelentősen növelheti a betegek túlélési esélyeit és a jövőben akár a műtéti beavatkozásokat is feleslegessé teheti.

A The Guardian által ismertetett kutatások szerint a pembrolizumab célzottan az immunsejtek bizonyos fehérjéit támadja meg, így ösztönözve őket a ráksejtek felkutatására és elpusztítására. A klinikai vizsgálatok során a kemoterápia helyett pembrolizumabbal kezelt páciensek közül sokan rákmentessé váltak.

Dr. Mark Saunders onkológusprofesszor kiemelte, hogy az immunterápia nem csak a kemoterápia mellékhatásaitól kímélheti meg a betegeket, hanem a műtétekkel járó terhektől is megóvhatja őket a jövőben.

A bélrák a világ második leggyakoribb halálokát jelenti a WHO adatai szerint, évente körülbelül 900 ezer ember halálát okozva. A pembrolizumab teszteléséhez kiválasztott 32 beteg közül csupán 10-15 százalék rendelkezett azzal a speciális genetikai profillal, amely a gyógyszer hatékony alkalmazását lehetővé tette.

A vizsgálatban részt vevő páciensek 9 héten át kaptak pembrolizumab kezelést a tervezett műtét előtt. A kezelési időszak végén a résztvevők 59 százalékánál nem mutattak ki rákos sejteket, míg a maradék 41 százalék esetében a műtét során sikerült minden rákos sejtet eltávolítani. Ezzel szemben a hagyományos kemoterápiás kezelés után csupán 5 százalékuk vált rákmentessé.