Új szabályok az e-rollerekre

Július közepétől új törvényi szabályozás lép életbe, amely kötelezővé teszi a felelősségbiztosítást bizonyos elektromos rollerekre. A változások a KRESZ módosítását is előrevetítik.

Július 16-tól a gépjármű fogalmának pontosítása és bővítése értelmében kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni azokra a járművekre, amelyek tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy tömegük 25 kilogramm feletti és tervezési sebességük meghaladja a 14 km/h-t. Ez elsősorban az e-rollereket érinti, amelyek száma az elmúlt években jelentősen nőtt.

A biztosítóknak június 8-ig kell meghirdetniük a díjakat az új kötelezettség alá eső járművekre. Magyarországon az elektromos rollerek még nem képeznek külön járműkategóriát, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megállapításánál a nemzetközi kárstatisztikákat is figyelembe veszik.

A KRESZ jelenleg nem szabályozza az e-rollerek használatát, ami nagyfokú szabadságot enged az életkor és a KRESZ-ismeretek tekintetében. A nemzetközi statisztikák szerint a rolleres balesetek többsége sérüléssel végződik, és a fejsérülések a leggyakoribbak. Azonban csak kevesen használnak megfelelő védőfelszerelést, például sisakot.

A rolleres balesetek jelentős része alkoholos befolyásoltság alatt történik, és nem csak a rollerhasználókat, hanem a járókelőket is veszélyeztetik. Gyakoriak azok a balesetek, amelyeket a rolleresek okoznak a gyalogosoknak, például elsodorás vagy elütés formájában.

A kötelező felelősségbiztosítás díjai jelentősen befolyásolják majd az e-rollerekre köthető biztosításokat. A biztosítótársaságok különböző díjszinteket hirdettek meg, amelyek tükrözik a kockázatokat. Az árak területtől és életkortól függően változnak, és jellemzően 5-25 ezer forint között mozognak évente.

Az új szabályozás csak az e-rollerek egy részét érinti, a jelenlegi eszközök többsége nem éri el a meghatározott tömeget vagy sebességet. A rollermegosztó szolgáltatók által üzemeltetett járművekre sem vonatkozik az új biztosítási kötelezettség. A KRESZ készülő módosítása várhatóan rendezni fogja az e-rollerek helyzetét, és biztonságosabbá teszi a használatukat.