Trump jó hírt kapott: halasztás a georgiai bírósági ügyben

Donald Trump volt amerikai elnök büntetőperének kezdete a novemberi választások utánra tolódhat, miután a Georgia állambeli fellebbviteli bíróság bejelentette, hogy október 4-én fogja meghallgatni a szóbeli érveket az ügyben.

A CNN szerint az ügyészség eltávolítását célzó fellebbezés miatt a bíróság döntéséig nem folytatódhat az elsőfokú büntetőper, így Trump elleni választási eredmények megváltoztatására tett kísérlete miatt indított eljárás későbbre halasztódik. A volt elnököt bűnszövetségben elkövetett zsarolás vádjával perlik, ami egy kiszivárgott telefonbeszélgetésen alapul, ahol Trump arra kérte Georgia vezető választási tisztviselőjét, hogy "találjon neki 11780 szavazatot".

Trump jelenleg 10 vádpontban áll vád alatt, és többéves börtönbüntetés is kilátásban van, ha bűnösnek találják. Februárban azonban egyik társa a vádak megsemmisítését és az ügyészt, Fani Willist képviselő kerületi ügyész felmentését kezdeményezte, miután kiderült, hogy Willis szerelmi viszonyt ápolt egy különleges ügyésszel, Nathan Wade-dal, ami állítólag anyagi előnyöket is eredményezett számára. A georgiai bíró márciusban úgy határozott, hogy nem távolítja el Willist, mivel Trump képviselői nem tudták bizonyítani, hogy a romantikus kapcsolat összeférhetetlenséget okozott volna, de megjegyezte, hogy Willis magatartása "tisztességtelenség súlyos látszatát" keltette. Trump védői ezután fellebbeztek, és az első szóbeli meghallgatást októberre tűzték ki.

Egy New York-i büntetőbíróság a múlt héten 34 vádpontban találta bűnösnek Trumpot üzleti iratok meghamisítása miatt, amely ellen fellebbezést nyújt be, és a büntetés kihirdetése július 11-én várható. Emellett két szövetségi ügy is folyamatban van ellene: az egyik a 2021. január 6-i Capitolium elleni ostrommal kapcsolatos, a másik pedig titkosított anyagok és nemzetbiztonsági információk szándékos megőrzése, valamint az igazságszolgáltatás akadályozására irányuló összeesküvés miatt indult Floridában. A szövetségi ügyek akkor folytatódhatnak, amikor a Legfelsőbb Bíróság dönt Trump mentelmi jogról szóló érveinek jogi megalapozottságáról.