Új napelemes pályázat: már 15 ezer feletti a nyertesek száma

Hétfő estig összesen 15 231 támogatási kérelemről született pozitív döntés a napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton, melynek összértéke meghaladja a 62 milliárd forintot. Az Energiaügyi Minisztérium keddi Facebook-bejegyzése szerint ez azt jelenti, hogy a program több családot segít, mint az eredetileg tervezett 15 160 nyertest, mivel a nyertesek átlagosan nem a maximális 5 millió forintos, hanem 4-4,1 millió forintos támogatást vesznek igénybe.

A tárca kalkulációi szerint a 75,8 milliárd forintos eredeti keretösszegből így több mint 18 ezer család részesülhet a napelem és energiatároló beszerzési, valamint felszerelési költségeinek kétharmadát fedező állami támogatásban.

A Napenergia Plusz Programban már februárban megszülettek az első támogatói döntések, és május végén a kifizetések is megkezdődtek. A még el nem bírált kérelmek esetében további közel 10 milliárd forintnyi igény érkezett be, melyek feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

A minisztérium felhívja a figyelmet arra is, hogy a pályázat folytatása várhatóan még az idén elérhető lesz. Ennek keretében a tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemes rendszerek mellé támogatással vásárolhatnak majd korszerű energiatárolókat a háztartások. Ezáltal a bruttó elszámolási rendszer kedvezőtlenebb pénzügyi hatásait kívánják ellensúlyozni, mivel a hmke rendszerek tíz év után jogszabályi változás miatt átkerülnek ebbe az elszámolási rendszerbe.

A kormány a jelenleg futó programokban összesen 200 milliárd forinttal segíti a családokat és vállalkozásokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A vállalatoknak szóló pályázat 62 milliárdos keretösszegéből a nyertesek 2026 tavaszára hússzorosára, 400 megawatt fölé növelhetik a hazai ipari energiatárolói kapacitást. A zöldenergia előállítása és tárolása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és ellátásbiztonságát, a családok és vállalatok önellátási képességét, csökkenti a tisztán megtermelt áramot helyben felhasználók rezsiterheit.