Dajka Margit emlékművének felavatása Terézvárosban

Terézváros első női emlékművét avatták fel hétfőn: Dajka Margit kapott szobrot a Bajcsy-Zsilinszky közben.

Terézváros önkormányzata a hosszúlépés.járunk? városi séta szervező cég kezdeményezésére írt ki nyílt pályázatot az emlékmű elkészítésére, amelyet az Individin Design Studio nyert meg. A szobor több mint 200 azonos méretű kockából áll, és huszonnégy kiválasztott kockában, egy-egy négyrétegű üvegbetétben Dajka Margit életének és pályafutásának jelentős pillanatait tárja a látogatók elé. A színésznő filmes és színházi szerepei mellett négy életkép is helyet kapott az alkotáson, köztük egy, amely a művésznő terézvárosi otthonában, a Lovag utcában készült.

A szobor körbejárható, este világítást kapnak a képek, és az alkotás alján egy kétnyelvű információs sávot is kialakítottak. Krauth Veronika, az Individin Design Studio alapítója, építész és dizájner elmondta: "Négyféle anyagból készültek a kockák, amelyek a város és Dajka Margit sokszínűségét hivatottak bemutatni. A sok vizuális inger és a viszonylag szűk helyszín miatt olyan anyagokból és hatásokból építkeztünk, amelyek hétköznapiak ebben a városi környezetben, és fontos volt, hogy kortárs szellemiségű műalkotást hozzunk létre".

A szoboravatón részt vett Terézváros polgármestere, Soproni Tamás is, aki elmondta: "Tavaly nőnapon jelentettem be, hogy a kerület új sétálóutcájában, a Bajcsy közben szeretnénk felállítani Dajka Margit emlékművét. A helyszín adta magát, hiszen olyan területet kerestünk, ahol van hely és lehetőség kicsit elidőzni az emlékműnél. A sétálóutca és a szobor egyszerre készült el, és célunk egy modern városrész kialakítása, ahol nem csak közlekedni, de sétálni, beszélgetni, megpihenni is jó".

A kerületben már Jókai Mór, Ady Endre, Balassi Bálint, Liszt Ferenc, Radnóti Miklós és József Attila mellett Dajka Margit szobra is megtekinthető.