Újra működik a gyermeksebészet Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti műtője, mely korábban alkalmatlansága miatt leállt, most megfelelt a jogszabályi előírásoknak, és újra működhet.

A Magyar Orvosi Kamara április 16-án értesült arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét leállították, és a régió ellátását más városokba helyezték át. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) most közleményt adott ki, amely szerint a műtőblokk helyreállítása megtörtént, és az ellátás a régióban ismét biztosított.

Az NNGYK hangsúlyozta, hogy hatósági eljárásaik során a betegbiztonság az elsődleges szempont. Az SZTE gyermeksebészeti műtőjét a szakmai követelményeknek és jogszabályi előírásoknak való meg nem felelés miatt állították le. A hatóság kötelezte a szolgáltatót, hogy haladéktalanul biztosítsa a helyi szakellátást, és a mai napon az SZTE eleget tett ennek, így a gyermeksebészeti ellátás újra működhet.

A Népszava hétfői számában arról írt, hogy Szegeden hét hete gyakorlatilag nem volt gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás, több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget kellett távolabbi intézményekbe küldeni. A lap szerint a gyerekeket többnyire Pécsre, Debrecenbe vagy Budapestre utaztatták, néha mentővel, néha a szülők saját gépkocsijával.

Az NNGYK válaszában kijelentette, hogy egyetlen beteg gyermek sem maradt ellátatlanul, és Szegeden sem volt olyan eset, ahol a szükséges azonnali ellátás ne lett volna megoldva. A hatóságok és egészségügyi szolgáltatók helyettesítő szolgáltató kijelölésével gondoskodtak a folyamatos egészségügyi ellátásról. Az NNGYK hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben, a hatóság csak akkor ad tájékoztatást egy folyamatban lévő hatósági ügyben, amikor az érintett szolgáltatókat hivatalból értesítette, így a korábbi sajtóhírek félrevezetőek lehetnek. Az NNGYK szerint nem volt olyan gyerek, aki ne kapott volna ellátást, bár arra nem tértek ki, hogy – ahogy korábban írtuk – ez azt jelenthette, hogy egy másik városba kellett utazni érte.

A Magyar Orvosi Kamarát egy hónapig válaszra sem méltatták a szegedi gyermeksebészeti ellátás leállásával kapcsolatban. Az uniós milliárdokból nem felújították, csak kifestették az épületet, amely így nem felelt meg az előírásoknak. Az SZTE kedden eleget tett a határozatban foglaltaknak és kijelölte a biztonságos és megfelelő gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésre alkalmas műtőblokkot.