Sunak és Starmer első tévévitája a brit választások előtt

A brit Konzervatív Párt és a Munkáspárt vezetői, Rishi Sunak és Keir Starmer heves vitát folytattak az ITV tévécsatornán, ahol a konzervatívok múltbeli kudarcai és a Munkáspárt tervei kerültek terítékre.

Kereken egy hónappal a július 4-i brit parlamenti választások előtt Rishi Sunak miniszterelnök és Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője csapott össze először a tévéképernyőn. A választási kampány első nagy tévévitájában Sunak azzal támadta a Munkáspártot, hogy évente egymillió forintnak megfelelő összeggel emelnék meg az adókat, és szerinte a nyugdíjakat is lefölöznék. Sunak ígérete szerint ő csökkenteni fogja az adókat és meg fogja védeni a nyugdíjakat.

Starmer válaszában a miniszterelnök vádjait légből kapottnak nevezte, és kijelentette, hogy a Munkáspárt csak a szupergazdagokat és a nagy olajvállalatokat terhelné megadóztatással. Azt is hozzátette, hogy a Konzervatív Párt gazdaságpolitikája, Liz Truss előző miniszterelnök vezetésével, károsan érintette a brit gazdaságot.

A vita során mindkét fél igyekezett hangsúlyozni a saját álláspontját a jövőképpel kapcsolatban. Sunak szerint a választás a jövőről kell, hogy szóljon, nem a múltról, míg Starmer szerint a választóknak a konzervatívok 14 éves kormányzásának következményeivel kell szembenézniük.

Starmer a vitában többször is kritizálta a Konzervatív Pártot, mondván, hogy nem csak a gazdaságot, de az egészségügyet és az oktatást is tönkretették, és az illegális bevándorlást is hagyták az egekbe szökni. A Munkáspárt vezetője szerint a konzervatívok annyi ígéretet szegtek meg az elmúlt években, hogy már nem lehet bennük megbízni.

Sunak válaszul agresszíven támadta Starmert, azzal vádolva őt, hogy bár panaszkodik és vádaskodik, de nem mutat fel konkrét megoldásokat. Egy példaként említette az illegális bevándorlók helyzetét, amelyre Starmer nem tudott egyértelmű választ adni.