Indiai vadászgép tragédiája

Az Indiai Légierő egyik legkorszerűbb vadászgépe, egy SZU-30MKI típusú repülőgép lezuhant Mahárástra államban, ami komoly veszteséget jelent az ország számára. A baleset során a pilóták katapultáltak, de ellenére is sérüléseket szenvedtek.

Az események a parlamenti választások várhatóan szoros eredményeinek árnyékában történtek. A vadászgép, amelyet az orosz Szukhoj gyártó fejlesztése alapján az indiai Hindustan Aeronautics Limited állít elő, 2004 óta áll szolgálatban az Indiai Légierőnél, és jelenleg 260 darabot tartanak hadrendben.

A SZU-30MKI vadászbombázó 3,75 órás harci küldetési idővel rendelkezik, amit légi utántöltéssel akár 10 órára is növelhetnek. Az elmúlt évtizedek során ez a 13. SZU-30-as típusú gép, amelyet a légierő elvesztett.

India, amely nagyhatalmi ambíciókat dédelget, kiemelten kezeli légierőjének modernizálását. Azonban az ukrajnai háború kezdete óta Újdelhi egyre távolságtartóbb viszonyt ápol Moszkvával. Ennek fényében, 2022-ben az ország 36 darab francia gyártmányú Rafale vadászgépet vásárolt, amelyeket a kínai határ közelében telepítettek.

Az indiai technológiai fejlődés más területeken is megmutatkozik. A TrackChild elnevezésű projekt keretében az újdelhi rendőrség egy képfelismerő szoftver segítségével 45 000 árvaként számon tartott gyermek képét hasonlította össze az eltűntek nyilvántartásával. A program beindításának első négy napja alatt már 2930 gyermeket sikerült visszavinni a családjához. A képfelismerő programok emberek vagy tárgyak adatait mérik és hasonlítják össze, ami világszerte számos nyomozó hatóság által alkalmazott technológia.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) is automatizált arcfelismerővel dolgozik, elsősorban elkövetők felkutatása során. A hatóság archívumában található közel 5,6 millió fényképpel hasonlítja össze a gyanúsítottról készült felvételeket. A legnagyobb hasonlóságot felmutató első száz találatot emberi szakértők értékelik ki. Németországban évente eltűntként bejelentett 60 000 gyermekből és fiatalkorúból közel 99 százalék amúgy is előkerül.

Az Amazon internetgigászt heves kritika érte, mert eladta az USA rendőrségének saját képfelismerő programját, amelynek segítségével például a szociális hálón is felkutathatók a gyanúsítottak.