Fontos változás jöhet az európai légiközlekedésben

Spanyolország csaknem 150 millió eurós bírságot szabott ki a Ryanair, az Easyjet, a Vueling és a Volotea légitársaságokra, amiért tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítették a kézipoggyászért felszámolt többletköltségeket. Az esetek után az egész Unióban új szabványokat vezethetnek be a kézipoggyászokra.

A spanyol kormány súlyos bírságot rótt ki négy diszkont légitársaságra, mivel a kézipoggyász felviteléért kértek többletköltséget, ami sérti az üzleti modelljüket – számolt be az Economx a Spiegel cikke alapján. A vizsgálat a Facua fogyasztóvédelmi egyesület panasza nyomán indult, azzal a céllal, hogy véget vessenek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak. A madridi szociális és fogyasztóvédelmi minisztérium összesen 150 millió eurós büntetést állapított meg a négy légitársaságnál, ami mintegy 58,5 milliárd forintnak felel meg.

A légitársaságok a reklámokban alacsony árakat hirdettek, miközben a kötelező járulékos költségekről, mint például a kézipoggyászért felszámolt díjakról, nem tájékoztatták az utasokat. Ezáltal előnyösebb piaci pozícióhoz jutottak a többi szolgáltatóval szemben.

EU-s kézipoggyász-szabályozás jöhet

Az Európai Fogyasztói Szövetség (BEUC) jogi és gazdasági igazgatója, Agustín Reyna szerint erős és üdvözlendő jelzés a spanyol hatóságok részéről, hogy véget kell vetni a légitársaságok tisztességtelen kézipoggyász-politikájának. Emiatt szükség van egy egész EU-ra érvényes kézipoggyász-szabályozásra. Reyna hozzátette, hogy a fogyasztóknak joguk van követelni a jogtalanul felszámolt többletköltségek visszatérítését.

A spanyolországi ALA Légitársaságok Szövetsége ellenezte a büntetést, mivel úgy vélik, hogy gyakorlatilag a kézipoggyászdíjak betiltását jelenti, ami káros a fogyasztók számára, mert megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy csak azért fizessenek, amire szükségük van. A büntetés egyelőre nem jogerős, és a diszkont légitársaságok fellebbezést készítenek elő.