Spanyol kormányfő feleségét gyanúsítottként hallgatják ki

A spanyol bíróság gyanúsítottként idézte be Pedro Sánchez miniszterelnök feleségét, Begona Gómezt, aki júliusban kell, hogy vallomást tegyen egy korrupciós ügyben. A fejlemények a spanyol sajtó keddi közlése nyomán váltak ismertté, amelyek szerint a kormányfő feleségének ügyében előzetes eljárás indult befolyással üzérkedés és üzleti korrupció gyanújával.

Begona Gómez ellen a Manos Limpias (Tiszta Kezek) nevű szervezet tett feljelentést, miután sajtóinformációk szerint a feleség által kiállított ajánlólevelek segíthettek bizonyos cégeknek közbeszerzési eljárásokban győzedelmeskedni. Az ügyészség korábban hiányzó bizonyítékokra hivatkozva kérte az eljárás megszüntetését, azonban a bíróság ezt elutasította.

A kormányfő feleségének beidézésére az ellenzéki pártok a miniszterelnök politikai felelősségvállalását követelték. Pedro Sánchez április végén néhány napra visszavonult a nyilvános szereplésektől, hogy átgondolja, marad-e hivatalában, de végül úgy döntött, nem mond le. A miniszterelnök szerint feleségét nem valós ügy miatt jelentették fel, hanem politikai okokból.

A spanyol közéletben egy másik incidens is nagy visszhangot kapott, amikor Jaime Caravaca spanyol komikus fellépése közben Alberto Pugilato, egy dühös apa, a színpadra lépett és megütötte a humoristát. Az incidens hátterében egy közösségi médiában tett, a férfi három hónapos gyermekére vonatkozó, sértő megjegyzés állt. Pugilato a humorista előadásán várta meg a revansot, és a helyszínen szó nélkül leütötte Caravacát, majd a közönség beavatkozása után ismét megütötte.

A rendőrség kiérkezett a helyszínre, de nem tartóztatták le Pugilatót, mivel Caravaca nem tett feljelentést. A két férfi közötti konfliktus mögött politikai nézetkülönbségek is húzódnak, Pugilato szélsőjobboldali nézeteiről ismert, míg Caravaca baloldali és LMBTQ-aktivista. A közösségi médiában a szólásszabadság és a gyermekvédelem fontosságát hangsúlyozó kommentek jelentek meg, amelyek a komikus védelmére keltek, illetve kritizálták a színpadi erőszakot.