Félelmetes ősmadár maradványaira bukkantak

Óriási, kihalt madár koponyájára bukkantak Ausztráliában, amelynek köszönhetően jelentősen bővültek ismereteink erről az ősi szárnyasról, a gigalúd becenevet viselő Genyornis newtoni-ról.

A ScienceAlert által ismertetett új tanulmány szerint a fajt még 1913-ban fedezték fel egy rossz állapotban lévő koponya alapján, és több mint 100 évvel később az őslénykutatók egy sokkal épebb koponyára is ráleltek. Ez a lelet új információkat tárt fel az óriásmadárról, amely több mint 2 méter magas és 230 kilogrammos tömegű lehetett.

A G. newtoni koponyája jelentősen eltért a vele közeli rokonságban álló madarakétól. Hatalmas agykoponyája, nagy állkapcsa és egy háromszögalakú búbja volt, ami arra utal, hogy harapása rendkívül erős lehetett. A kutatók szerint ez a képesség lehetővé tette számára, hogy különböző növényeket és gyümölcsöket is szétzúzzon.

A madár fülnyílása és csőre olyan védelemmel volt ellátva, amely megakadályozta, hogy víz folyjon ezekbe a nyílásokba. Ez arra enged következtetni, hogy életmódja erősen kötődött az édesvízi élőhelyekhez.

A G. newtoni kihalásának okát is megvilágíthatja ez a felfedezés. A kutatók szerint az egykor édes vizek nagy része idővel sóssá változott, ami óriási hatással volt az ökoszisztémára, és akár azok a növények is eltűnhettek, amelyekkel a madár táplálkozott. Ez vezethetett a gigaludak 45 ezer évvel ezelőtti kihalásához.