Emléket állítottak a techlegenda Rényi Gábornak – megújult a Neumann-emlékszoba

A számítógépek hőskorának kiemelkedő alakjai között tisztelgünk, Neumann János és a nemrég elhunyt Rényi Gábor emlékének állítva szobát a szegedi Neumann Társaság informatikatörténeti múzeumában.

A Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti múzeuma egyedülálló gyűjteményként szolgál, hiszen itt a nyugati és keleti blokkban gyártott ősszámítógépek és kommunikációs eszközök egyaránt megtalálhatók. A Neumann 120 emlékév zárásaként a Neumann János-emlékszoba új tartalommal bővült, és mostantól Rényi Gábor emlékvitrinje is helyet kapott a kiállításon.

A Neumann 120 emlékév alkalmából rendezett vándorkiállítás után Neumann János eredeti tárgyai és dokumentumok nemesmásolatai visszakerültek a szegedi kiállítás vitrinjeibe. A tárlaton Neumann személyes tárgyai és kitüntetései, valamint az a Financial Times lapszám is megtekinthető, amelyben őt az évszázad emberének választották.

A megújult emlékszoba falaira helyezett tablósor a szerkesztők, Képes Gábor és Szalay Imre munkájának köszönhetően Neumann János jelentőségét a matematikától kezdve a kvantummechanikán át az atomfizikáig és a játékelméletig bemutatja. A kiállítás részét képezi Csízy László computer art műve, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával közös pályázatra beérkezett alkotások, Selmeczi György festménye és egy Neumann-mellszobor is.

Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetője szerint az új kiállítás célja Neumann géniuszának teljes bemutatása, beleértve a kvantummechanikát, a játékelméletet és az atomfizikára gyakorolt hatását is.

A tárlat másik fontos újdonsága Rényi Gábor emlékvitrinje, aki a magyar számítástechnika és videojáték-ipar meghatározó alakja volt. Ő alapította a Novotrade-t, amely irányítása alatt nemzetközi hírnévre tett szert. Rényi részt vett többek között a Bábel torony logikai játék és az XL-25 elektronikai játék fejlesztésében, valamint a Borland cég Quattro táblázatkezelő szoftverének elkészítésében.

Dr. Beck György, az NJSZT elnöke kiemelte, hogy az emlékvitrinnel tisztelegnek Rényi Gábor emléke előtt, aki a Neumann Társaság ügyének is támogatója volt.