Botrány a Toyotánál: Razziát tartottak a vállalat székhelyén

A japán közlekedési minisztérium razziát hajtott végre a Toyota székhelyén, miután napvilágot látott, hogy a cég hibás adatokat közölt az autói biztonságával kapcsolatban. A világ legnagyobb autógyártója bocsánatot kért, de kiemelte, hogy a járművek biztonságát ez nem befolyásolja.

A Toyota a biztonsági tanúsítási tesztek során hibás vagy manipulált adatokat szolgáltatott, és állítólag módosított járműveket használt az ütközési tesztekhez. Akio Toyoda, a Toyota elnöke, bocsánatot kért az ügyfelektől, és elismerte, hogy a vállalat elhanyagolta a tanúsítási folyamatot, valamint tömegesen gyártotta az autókat a megfelelő óvintézkedések megtétele nélkül.

A botrány következményeként a Toyota három autómodelljének – a Corolla Fielder, a Corolla Axio és a Yaris Cross – gyártását felfüggesztette. A japán autóipart is megrázta az esemény, mivel a Honda, a Mazda és a Suzuki szintén hibás adatokat szolgáltatott.

A Honda a zajjal és a motorteljesítménnyel kapcsolatos tesztekben talált hibákat ismerte el, de hangsúlyozta, hogy járművei továbbra is biztonságosan vezethetők. A Mazda néhány autómodelljének szállítását leállította és vállalta a költségeket, de visszahívásokat nem tervez. A Suzuki esetében egy már nem gyártott autómodellről derült ki, hogy hibás adatokat szolgáltattak.