Országos hírű harcosok és szélárnyékban taktikázók küzdelme Pesten és Budán

A fővárosi kerületekben izgalmas politikai csatározásokat hozhat a közelgő önkormányzati választás, ahol a helyi vezetők és kihívóik küzdenek meg a választók kegyeiért.

A ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina ismertsége és politikai autonómiája jelentős, azonban a kerületi lap körüli konfliktusok és a saját partnereivel való nézeteltérések miatt több ellenfele is akad. Gegesy Ferenc, aki korábban tanácsadóként állt a polgármester mellé, most független jelöltként indul a választáson, a baloldali szavazatok megoszlása miatt pedig a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea győzelmét jósolják.

Kőbányában a hosszú ideje regnáló D. Kovács Róbert Antal polgármester a helyi ügyekre koncentrál, miközben a kerületet a nagyberuházások, mint az Eiffel Műhelyház és a Közlekedési Múzeum is felkerült a térképre. Az ellenzéki összefogás jelöltje, Mustó Géza Zoltán mellett a Tisza Párt jelöltje, Barna Judit Annamária is befolyásolhatja a választás kimenetelét.

Csepelen a Fidesz belső viszálya miatt a hivatalos jelölt, Dudás Zoltán mellett a kizárt Borbély Lénárd is indul, ami növelheti a baloldali Dukán András Ferenc esélyeit. A helyi jobboldali megosztottság miatt a baloldali jelölt győzelmét valószínűsítik, bár a képviselő-testületben a többség elvesztése is benne van a pakliban.

Budafok-Tétényben a fideszes Karsay Ferenc és a DK-s Perlai Zoltán közötti verseny ígérkezik a legizgalmasabbnak. A kerületben a helyi fejlesztések és a kormányzati támogatások jelentős szerepet játszanak, de a választás kimenetelét a helyi közhangulat és a pártpolitikai preferenciák is befolyásolhatják.

A sorozatunk első részében bemutatott kerületek mellett a IX., X., XXI., és XXII. kerület politikai helyzetét is áttekintettük, ahol a helyi vezetők és kihívóik közötti küzdelem a város jövőjét is meghatározhatja.

Az MSZP és a DK néhol külön indulása, valamint a Kutyapárt és a Tisza Párt megjelenése új dinamikát hozhat a választási küzdelembe. A Fidesz belharca, különösen Csepelen, ahol a rezsibiztos Németh Szilárd és a polgármester, Borbély Lénárd közötti konfliktus a párt megosztottságához vezetett, tovább bonyolítja a helyzetet.

A XII. kerületben a Kutyapárt győztes előválasztási jelöltje, Kovács Gergely, és a Fidesz jelöltje, Fonti Krisztina közötti verseny is kiemelkedő figyelmet kap, míg a VI. kerületben az MSZP minden egyéni választókerületben saját jelöltet indít, ami szintén megoszthatja az ellenzéki szavazatokat.

A Tisza Párt XI. és XVIII. kerületben is jelölteket indít, ahol a regnáló polgármestereknek, László Imrének és Szaniszló Sándornak új kihívókkal kell szembenézniük.

Zuglóban az MSZP-s Horváth Csaba ellen a Momentum és az LMP is külön indul, ami további megosztottságot eredményezhet az ellenzéki oldalon.

Június 9-én kiderül, hogy a 2019-es eredményt az ellenzéknek megvédenie, tovább javítania, vagy épp elrontania sikerül Budapesten.