Külföldi utazás előtti pénzváltás: mire érdemes figyelni?

A nyári utazási szezon közeledtével sok magyar utazó szembesül a kérdéssel, hogyan érdemes pénzt váltani külföldi tartózkodás előtt. A készpénz és a bankkártyás fizetés mellett a modern fizetési megoldások, mint az okostelefonos applikációk is teret nyernek, ám ezek nem mindenhol elfogadottak. Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Németországban és Olaszországban például gyakran szükség lehet készpénzre, különösen kisebb helyeken, ahol a kártyás fizetés nem mindig lehetséges vagy csak felárral jár.

A pénzváltók a 2010-es években a legjobb választásnak számítottak, és ma is versenyképes árfolyamokat kínálnak. A Valutacentrum online felületén például aktuális összehasonlítás érhető el a hazai pénzváltók árfolyamairól.

2015-ben megjelent a Revolut, amely forradalmasította a devizaváltást. A Revolut kezdetben nem kínált forintszámlát, de 2018 óta ez is elérhető, így a cég szolgáltatása versenyképessé vált. A Revolut Standard csomagjában havi 350 ezer forintig nem számít fel plusz költséget a devizaváltásért, hétvégén azonban 1 százalékos plusz díjat, 350 ezer forint felett pedig további 0,5 százalékos díjat alkalmaz.

Az OTP Bank válasza a Revolutra az Árfolyam+ számlacsomagelem bevezetése volt, amely lehetővé teszi a kedvező árfolyamon történő devizaváltást. Az OTP Banknál a kedvezményes árfolyam csak forintszámláról indított devizaátutalásokra és átvezetésekre vonatkozik, és 2024. június 1-jétől minden OTP által jegyzett devizanemben érvényes lesz.

Az Erste Bank 2023 nyarától kínálja a kedvezményes devizaváltást, amely minden ügyfél számára elérhető a netbankban és mobilappban, 500 ezer forintos havi keret erejéig.

A Gránit Bank 2023 novemberében csatlakozott a versenyhez, és 2024. május 7-től 650 ezer forintra emelte a kedvezményes devizaváltás keretét.

A Raiffeisen Bank egyedi áras devizaváltási lehetőséget kínál, amely jelentős kedvezményt tartalmaz a bank deviza vételi-eladási árfolyamához képest, de még így is magasabb, mint a Revolut és a többi magyar bank által kínált középárfolyam.

A verseny a magyar bankok között előnyös a fogyasztók számára, és várhatóan további fejlemények következnek. A Revolut azonban nem valószínű, hogy újra belép a versenybe, így a piacelsőség a hazai bankok között fog eldőlni.

A bankok által kínált kedvezményes devizaváltási lehetőségek hasonlóak, de vannak különbségek a feltételekben. Az Erste Bank és a Gránit Bank esetében mindkét irányban érvényes a kedvezmény, míg az OTP-nél csak forintszámláról indított devizaátutalásokra. A bankok árfolyamai között általában nincs jelentős különbség.

A magyar bankok által kínált kedvezményekkel együtt a devizaváltásban aktív ügyfelek havonta akár 2,1 millió forintot is átválthatnak külön költségek nélkül, ami korábban elképzelhetetlen volt.