Új szakszervezet a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) dolgozói jobb munkakörülményeket és magasabb bért szeretnének, ezért március végén létrejött a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) pécsi érdekérvényesítő csoportja. Dr. Zeller Judit, a szervezet bizalmija szerint a cél egy érdekérvényesítőbb, alulról szerveződő szakszervezet létrehozása, amely hatékony kommunikációt és világos stratégiát kínál a tagok számára.

Tavaly márciusban a PTE nem oktatói státuszú munkavállalói béremelést követeltek egy petícióban, mivel a modellváltás során ígért jelentős fizetésemelés nem valósult meg. A 2023 januárjában bevezetett garantált bérminimum és minimálbér emeléséből is kimaradtak, mivel az egyetem a korábbi alapbért és bérpótlékot összevonva nem emelt fizetést.

A petícióban 25%-os béremelést követeltek, ami belső feszültségeket okozott az egyetemi szakszervezeten belül. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) nyílt levélben határolódott el a kezdeményezőktől. A bérrendezés kapcsán az egyetem végül egyezségre jutott a képviselettel rendelkező szakszervezetekkel: egyszeri bérkompenzációban részesültek a dolgozók, és 15%-kal emelték az oktatói-kutatói-tanári alapbéreket, valamint további emeléseket is bevezettek.

A TDDSZ pécsi tagozata igényfelmérést végzett, amelyből kiderült, hogy a dolgozók a bérrendezést és a munkaidő beosztást tartják a legfontosabbnak. Zeller Judit szerint a munkavégzés ciklikus jellege miatt, például a vizsgaidőszakok vagy a nyári szünet idején, lehetőség nyílna a home officeban történő munkavégzésre. Emellett a közösségi terek kihasználását és a teljesítményértékelési rendszer átalakítását is fontosnak tartják.

A kollektív szerződés megkötése a szervezet egyik fő célja, amelynek tárgyalásai már korábban elkezdődtek az FDSZ jóvoltából. A Munka Törvénykönyve szerint a kollektív szerződés előnyei közé tartozik, hogy bizonyos esetekben lehetőség van a hatályos jogszabályoktól való eltérésre. Az FDSZ szerint a tárgyalások megtorpantak, és az egyetem többszöri kérés ellenére is halogatja a folytatást.

A többi szakszervezet, köztük a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és az FDSZ, nyitott az együttműködésre az új szakszervezettel. A szakszervezetek jelenleg a szociális juttatások, a kollektív szerződés és a pótszabadság tárgykörében tárgyalnak az egyetemmel.

Az egyetem sajtóreferense, Kottász Gergely szerint az intézmény minden jogszabályi előírásoknak megfelelő szakszervezettel együttműködik, és a jövőben is kíván működni. A bérkérdés kapcsán az egyetem 2023 decemberétől 15%-os bérfejlesztést hajtott végre az oktató-kutató-tanár munkakörökben, és a nem ágazatspecifikus munkakörökben is hasonló mértékű emelés történt. A nem oktatói státuszú dolgozókra vonatkozóan új bérrendszer előkészítése folyik.

Szabó-Gödri Rita